Muovisen lätkän sijaan työntekijä voi uudessa järjestelmässä kirjata itsensä palkanlaskentajärjestelmään kasvoillaan. Järjestelmään voidaan myös liittää kameratunnistus, jolloin työntekijä vain kävelee kameran ohi työpaikalle.

Kasvojentunnistus aiheuttaa aina kysymyksiä yksityisyydensuojasta. Kasvojentunnistuksen kehittäneen CaraCom Groupin toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahto kuitenkin rauhoittelee pelkoja:

”Kasvojen kuvaa ei tallenneta, vaan järjestelmä muuttaa kuvan yksilölliseksi biometriseksi kartaksi. Sitä verrataan tietokantaan aiemmin tallennettuihin kuvien matemaattisiin malleihin.”

Ratkaisu on yhtiöiden tiedotteen mukaan myös EU:n henkilötietoja-asetuksen (GDPR) mukaan auditoitu ja sen laillisuus on varmistettu.

Norlicin kehittämä OnTime Työaikaraportointi on runsaalla 50 000 käyttäjällään yksi Suomen laajimmin käytössä olevista alan järjestelmistä, jota käytetään erityisesti paikallisen sopimisen ja eri tes-versioiden automaattisessa tulkinnassa. Työaika muuttuu palkkaeuroiksi työpaikan sopimuksen ehtojen mukaan.

Vuonna 2017 perustettu CaraCom Group on 11 työntekijän yritys, jonka tuotekehitys ja käyttötarvekohtaiset muunnokset teknologiaan tehdään Oulussa. Periaatteessa yhtiöllä olisi teknisesti valmiudet myös mitata ruumiinlämpö kasvokuvasta, mutta laajasti käytettävä ratkaisu vaatisi vielä kehitystyötä, Harjuhaahto kertoo.

Uudella tekniikalla on yhtiöiden mukaan myös positiivinen ympäristövaikutus. Kasvontunnistus poistaa kirjautumisessa käytettävien muovikorttien tarpeen. Erilaisia muovikortteja on nykyään käytössä maailmanlaajuisesti arviolta 25 miljardia. Korteista syntyy yli 200 miljoonaa tonnia muovijätettä, yhteensä siis jopa 50 miljoonan norsun painon verran muovia.