Ruotsin poliisi alkaa testata kasvojentunnistusta Skavstan lentokentällä, kertovat NyTeknik ja TV4. Kyseessä on Ruotsin neljänneksi suurin lentokenttä, joka sijaitsee Nyköpingissä 100 kilometriä Tukholmasta etelään. Sitä käytti viime vuonna 2,2, miljoonaa matkustajaa.

Testaus alkaa kuukauden sisällä. Tietokoneohjelma tunnistaa kasvot ja vertaa niitä poliisin rekistereihin.

Tarkoitus on pysäyttää rikolliset, jotka nykyisin käyttävät itseään muistuttavilta henkilöiltä varastettuja passeja päästäkseen maasta tai maahan. Paljon ruotsalaisia matkustusdokumentteja on kadoksissa, kertoo Britt-Louise Wahlberg Ruotsin poliisista TV4:lle.

Tekniikkaa testataan Skavstan kentällä ennen kuin se otetaan käyttöön Ruotsin suurimmalla lentokentällä Arlandassa.

Mobiilisovelluksella tekniikan hyödyntäminen on mahdollista myös esimerkiksi pienissä satamassa. Vuonna 2022 kaikessa Schengen-alueen rajavalvonnassa tullaan käyttämään kasvojentunnistusta, kirjoittaa NytTeknik.

Tekniikkaa pidetään kiistanalaisena, koska se mahdollistaa massavalvonnan. Ruotsin oikeusministeriön tietosuojan tarkastuslaitos (Datainspektionen) tutkii arkaluonteisten henkilötietojen käsittelyä ennen testauksen aloitusta, kertoo TV4.

Viranomaiset haluavat esimerkiksi tietää, kuinka kauan poliisi aikoo säilyttää tietoja. Poliisin mukaan perussääntö on, että kuvat poistetaan heti, mutta sääntöön on myös poikkeuksia.