Clearview AI on kasvojentunnistukseen keskittynyt startup, josta on tänä vuonna tullut kuuma puheenaihe teknologiamaailmassa. Yhtiö tuottaa palveluja viranomaisille, jotka voivat Clearviewin avulla tunnistaa ihmisiä ottamalla näistä valokuvan ja lataamalla sen yhtiön servereille. Servereille on tiettävästi kerätty peräti kolmen miljardin valokuvan tietokanta julkisia someprofiileja haravoimalla.

TechCrunchin mukaan yhtiön sisäisiä tiedostoja, sovelluksia sekä lähdekoodi on paljastunut viallisen serverin takia siten, että kenellä tahansa netinkäyttäjällä on ollut pääsy näihin tietoihin. Tiedot ovat peräisin Dubaissa toimivan tietoturvayhtiö SpiderSilkin johtaja Mossab Husseinilta, joka löysi lähdekoodin sisältävän tietovaraston. Vaikka varasto oli suojattu salasanalla, pystyi kuka tahansa rekisteröitymään sisään uudella käyttäjätunnuksella.

Tietovarasto sisälsi lähdekoodin lisäksi yhtiön salaisia kirjautumistunnuksia, joiden avulla kuka tahansa pääsi käsiksi Clearviewin pilveen. Sieltä löytyivät yhtiön Windows-, Mac- ja Android-sovellukset sekä Applen vastikään sovelluskaupastaan sääntöjen vastaisena blokkaama iOS-sovellus.

Eikä tässäkään vielä kaikki, vaan Hussein kertoo löytäneensä myös Slack-tokenit, joiden avulla pääsee käsiksi yhtiön sisäiseen viestintään.

Kenties hyytävin Husseinin löydöksistä oli kuitenkin 70 000 videon kokoelma, joka oli peräisin New Yorkissa sijaitsevan asuintalon aulaan asennetusta kamerasta. Kasvojen korkeudelle asetettu kamera oli kuvannut rakennukseen sisään käveleviä ihmisiä. Perustaja Hoan Ton-Thatin mukaan kamera oli asennettu isännöitsijän luvalla turvakameran prototyypin kehittämiseksi.

Clearview joutui alkuvuodesta kovan kritiikin kohteeksi New York Timesin kirjoitettua siitä. Jutussa esitettiin epäilyksiä myös yhtiön tietoturvasta. Yhtiö itse on painottanut, ettei sen palvelua pääse käyttämään kukaan muu kuin viranomaiset. Perustaja Ton-Thatin mukaan yhtiö on ollut jatkuvasti tietohyökkääjien kohteena ja sen takia panostanut viime aikoina raskaasti tietoturvaan.

Mikäli haavoittuvuuden olisi löytänyt Clearviewin kanssa yhteistyössä toimiva yritys, olisi tieto jäänyt sovinnolla yhtiön ja haavoittuvuuden löytämisestä myönnettävän palkkion vastaanottajan väliseksi. Hussein kuitenkin kieltäytyi palkkiosta, koska halusi tuoda asian julkisuuteen.

Ton-Thatin mukaan viallisen serverin kautta vuotaneet kirjautumistiedot on vaihdettu, eivätkä ne enää toimi. Myöskään kukaan muu kuin Hussein ei hänen mukaansa ole päässyt sisään serverille.