Koronaviruksella on omien haittojensa lisäksi ilmeisen ikäviä sivuvaikutuksia. Liikunta jää neljän seinän sisällä pysyteltäessä normaalia vähäisemmäksi ja myös tavanomaisesta terveydenhuollosta tingitään helposti, kun ei haluta tai edes voida mennä odotushuoneisiin mahdollisten taudinkantajien ulottuville.

Yksi uhka on sekin, että ruutuaika on monella paremman tekemisen puutteessa kasvanut tuntuvasti. BBC kirjoittaa, että tämän asian on nostanut esiin näkövammojen ehkäisyyn keskittynyt Fight for Sight -järjestö.

Sen teettämän kyselyn mukaan joka toinen vastaaja kertoo käyttävänsä koronaeristyksessä erilaisia näytöllisiä laitteita enemmän kuin ennen. Huolestuttavaa on se, että joka kolmas näistä uskoo näkönsä heikentyneen. Moni ei tästä huolimatta ole menossa optikolle.

Fight for Sight suosittelee ihmisiä opettelemaan 20-20-20 -säännön. Se tarkoittaa, että aina kun on tuijottanut ruutua 20 minuutin aja, pitäisi katsoa 20 sekunnin ajan jotakin 20 jalan päässä olevaa kohdetta. 20 jalkaa on 6,10 metriä, joten Suomessa lukusarjan pitäisi olla siis 20-20-6,10 – mutta se ei kuulosta lainkaan yhtä hyvältä kuin 20-20-20.

Brittien optikkoliiton edustaja Paramdeep Bilkhu vahvistaa, että monet ihmiset kokevat näkökykynsä heikkenevän, jos näyttöä katsotaan pitkään. Hänen mukaansa pysyvien näköhäiriöiden riski on kuitenkin epätodennäköinen.