Yhä useampi käyttää YouTubea apuna arkisissa askareissa. Varsinkin opiskelijoille havainnollistavat videot voivat olla erinomainen tapa saada uutta tietoa hankalista aiheista. Tarjonta vastaa kysyntää, ja YouTube onkin jo täynnä erilaisia opetusvideoita, arvosteluja ja uutisia. Erityisesti opetusta ja viihdettä yhdistävät videot keräävät katselijoita, ja ne ovat saaneet täysin uuden nimen: niitä kutsutaan edutainment-videoiksi.

Näiden opetusvideoiden suurin ongelma on niiden tieteellisten näyttöjen puute ja faktojen varmentamisen vaikeus. Suurin osa videoista on harrastelijoiden tekemiä ja katsojalle voi olla epäselvää, että videolla puhuva henkilö ei välttämättä ole alansa kivenkova ammattilainen.

Undark uutisoi tapauksesta, jossa tubettaja Siraj Raval jäi kiinni katsojiensa harhaanjohtamisesta ja suoranaisesta rahastamisesta. Raval on kerännyt YouTubessa lähes 700 000 seuraajan joukon videoilla, joissa hän kertoo esimerkiksi ohjelmoinnista räpin ja meemien avustuksella.

Porua nostatti tapaus, jossa Raval tarjosi 199 dollarin Make Money with Machine Learning -verkkokurssia seuraajilleen. The Register -sivuston mukaan osallistujille kävi pian ilmi, että osa kurssin sisällöstä oli kopioitu ja opetuksen laatu oli puutteellista. Lisäksi tubettaja oli ottanut kurssille salaa yli 1200 henkilöä. Tätä ennen hän oli sopinut kurssilaisten kanssa pitävänsä osallistujien määrän 500 hengessä, jotta hän ennättäisi keskittymään paremmin heihin kaikkiin.

Myöhemmin kävi ilmi, että Raval ei ollut koskaan valmistunut yliopistosta, eikä hänellä ollut merkittävää kokemusta alalla toimimisesta.

Tämänkaltaiset tapaukset korostavat katsojan lähdekriittisyyden merkitystä, ja osa YouTube-kanavista pyrkii tämän takia tarjoamaan käytetyt lähteet avoimesti. Esimerkiksi 10 miljoonaa seuraajaa kerännyt edutainment-kanava Kurzgesagt on avannut keskustelun julkaisemalla videon, jossa se tarkastelee itse tuottamaansa sisältöä kriittisestä näkökulmasta.

Kanava pyrkii myös julkaisemaan käytetyt lähteet ja tarjoamaan lisälukemista jokaisen videon yhteydessä. Kurzgesagt käsittelee monimutkaisia aiheita, joita se joutuu usein yksinkertaistamaan videoillaan.