Shenmue-pelisarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet pelialalle äärimmäisen tärkeitä teoksia. Isänsä tappajaa 1980-luvun Kiinassa etsivän, nuoren karatetaituri Ryo Hazukin tarinan kertovaa saagaa on ylistetty hyvästä tarinasta, ilmiömäisen laajasta sisällöstä, pikkutekemisen poskettomasta runsaudesta sekä kiinnostavien yksityiskohtien loputtomasta määrästä.

Ensimmäiset Shenmuet olivat kiistatta pelialan pioneereja, ja molemmat ovat toistuvasti yltäneet maailman parhaiden pelien listoille. Ne kuitenkin epäonnistuivat kaupallisesti. Kolmatta osaa onkin saatu odottaa yli 15 vuotta eli reilun dukenukemin verran, sillä Shenmue-sarjan luoja Yu Suzuki ei onnistunut houkuttelemaan julkaisijoita rahoittamaan pelisarjansa kolmatta osaa.

Tämäkin ihme toteutui vain kikkailemalla.

Suzuki keräsi Shenmue III:n kehittämiseen tarvittavat varat ennenkuulumattoman hyvin menneellä Kickstarter-joukkorahoituskampanjalla. Kokonaispotiksi tuli yli kuusi miljoonaa dollaria, minkä turvin Suzuki studioineen sai pelin siihen pisteeseen, että julkaisija löytyi rahoittamaan loput kehitystyöstä.

Kickstarter-kampanjaan osallistuneet saivat päättää haluavatko he pc- vai PS4-version Shenmuesta. Pc-painos luonnollisesti toteutettaisiin Steamin kautta.

Nyt, aivan viime metreillä ennen pelin julkaisua, kuvaan astui Steamin nemesis, Epic Games, joka kaappasi Shenmue III:n mukaansa.

PC Gamer kertoo, että Shenmue III:n kehittäjästudio Ys Net on solminut Epic Gamesin kanssa yksinoikeuden Shenmue III:n pc-version myymiseen ja levittämiseen. Yksinoikeus kestää vuoden.

Toisin sanoen, ne joukkorahoittajat jotka halusivat pelinsä nimenomaan Steamille joutuvat joko odottamaan vielä yhden vuoden, tai sitten he alistuvat ja joko suostuvat pelaamaan Epic Gamesin lipun alla, ottavat Steam-pelin sijasta fyysisen kopion, tai sitten vaihtavat pc-versiosta PS4-painokseen.

Jos mikään vaihtoehto ei kuulosta hyvältä, rahojaan voi myös pyytää takaisin, mutta tätä varten on toimittava ripeästi. Ys Net on nimittäin ilmoittanut Kickstarter-kampanjansa sivuilla, että pettyneillä pc-pelaajilla on kaksi viikkoa aikaa anoa rahojensa palauttamista.

Tämän jälkeen vaihto ei enää onnistu.

Ys Net lähettää joukkorahoittajille asiasta sähköpostia syyskuun puolessa välissä. Takaraja on siten syyskuun lopussa.

Shenmue III julkaistaan 19. marraskuuta 2019.