Ilmaisia lounaita ei ole olemassa, ja myös Kauniainen on asettanut kellon saannille ehdon. Jokaisen 265 euron arvoisen Xplora-kellopuhelimen ranteeseensa sujauttavan esikoululaisen on osallistuttava puoli vuotta kestävään tutkimukseen, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Tutkimuksessa pyritään tarkastelemaan puhelimen ja erilaisten älylaitteiden käytön vaikutusta lapseen. Vanhemmat kirjaavat laitteiden käyttöön liittyvät huomiot kolmeen verkkokyselylomakkeeseen.

Tutkimusta kaupungille ehdotti itse Xplora-yhtiö, joka on erikoistunut lasten kellopuhelimien valmistukseen.

Riisutulla älykelloversiolla voi soittaa puheluita, kirjoittaa tekstiviestejä ja se voi toimia seurantalaitteena. Siinä ei ole verkkoyhteyttä eikä pelejä. Älykellolla ei siis voi kiusata somessa eikä mennä haitallisille verkkosivuille, yhtiö kertoo esittelyvideollaan.

”Tyypillinen aika älypuhelimen hankkimiselle on se hetki, kun lapsi aloittaa koulun. Kun älypuhelimella pääsee nettiin, niin siinä samalla avautuu sitten se koko maailma, johon 7-vuotias ei välttämättä ole vielä valmis”, Kauniaisten varhaiskasvatuspäällikkö Annika Hiitola kertoo HS:lle.

”Tässä on tavoitteena, että ensimmäisen älypuhelimen hankkiminen vähän siirtyisi.”

Hanke aloitetaan tällä viikolla. Perheet saavat pitää älykellot itsellään hankkeen jälkeen. Heillä on myös mahdollisuus jatkaa älykellon puhelinliittymää 12 euron kuukausihintaan.

Tutkimuksen toteuttaa IRO Research.