Yritys-it:n ja kuluttajaelektroniikan laitteista on vaikea löytää tuotetta, jonka ainakin jokin tuotantovaihe, osa tai materiaali ei olisi peräisin Kiinasta. Suurin osa älypuhelimista on kasattu Kiinassa, samoin 90 prosenttia sylimikroista. Näin on laita myös puettavan elektroniikan ja it-laitteiden monien komponenttien, kuten näyttöjen kanssa.

Länsimaiden yrityksille jo pandemian aiheuttamat, tosin puun takaa iskeneet tuotantokatkokset Kiinan tehtailla ovat merkinneet valtavia pulmia. Wuhanista lähtenyt kulkutauti voimistui kiinalaisen uudenvuoden aikaan ja levisi koko maailman kattavaksi pandemiaksi. Eikä koronauutisoinnin alkamisesta mennyt kuin muutama viikko siihen, että Apple antoi 17. helmikuuta tulosvaroituksen iPhonen tuotannon "tilapäisten" solmujen takia.

Jakeluketjujen ja kysynnän tökkimisen takia muiden muassa Microsoft, Lenovo ja HP ovat varoittaneet omia sijoittajiaan. Samoin ovat tehneet sadat muut suuret yritykset eri toimialoilla. Koronasta on tullut bisneksille paha köhä.

Koronavirus ei ole suinkaan ainoa odottamaton vekki länsimaiden suhteissa Kiinan kanssa. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota muuttaa koko ajan muotoaan ja on tuoreimmillaan koskenut 5g-mobiiliverkoista syntyneitä kiistoja ja eri teknologioista virinneitä vakoiluepäilyjä.

Viimeistään talven ja kevään kuluessa asiantuntijat eri puolilla ovat alkaneet miettiä sitä, ovatko länsimaat sittenkin liian riippuvaisia Kiinan roolista juuri teknolalalla, brittiläinen ITPro kirjoittaa.

USA itse nosti Kiinaa mahtivaltioksi

Kiinan noususta talouden supervallaksi on lopulta kulunut erittäin lyhyt aika. Kaksi vuosikymmentä sitten maa oli vähäpätöinen peluri, jonka osuus maailman teollisuustuotannosta oli kuusi prosenttia 2001.

Samana vuonna lohikäärmemaan tulevaisuus kuitenkin muuttui kertaheitolla. Yhdysvallat tuki Kiinan jäsenyytta kauppajärjestö WTO:ssa. Amerikkalaisten tavoitteena oli tietenkin avata jättimarkkinat omille tuotteilleen, mutta halvan kiinalaisen työvoiman avulla tavarakaupan virta kääntyi nopeasti ihan päinvastaiseen suuntaan, Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Kiina kehittyi ´koko maailman tuotantolaitokseksi´ viimeistään älypuhelinten nousun myötä. Esimerkiksi Apple toi iPhonen markkinoille vuonna 2007, ja tämän jälkeen Kiinan osuus teollisuuden tuotannosta on kivunnut 28 prosenttiin eli kymmenen prosenttiyksikköä USA:n yläpuolelle.

TrendForcen analyytikko Ray Wang listaa kaksi asiaa, jotka ovat korostaneet Kiinan asemaa elektroniikan tuotannossa.

"Ensimmäinen on halpa työvoima ja toinen ovat rikkaat raaka-ainevarannot. Kiinasta löytyy lähes kaikkia elektroniikan tarvitsemia arvokkaita maametalleja ja mineraaleja."

"Niinpä 90 prosenttia maailman sylimikroista tehdään Kiinassa, jonne kaikki suuret valmistajat ovat perustaneet tehtaitaan. Älypuhelinten viennissä Kiinalla, Hongkong mukaan luettuna, on 60 prosentin osuus. Sitä paitsi älypuhelimissa maan kotimaan markkinat ovat maailman suurimmat", Wang jatkaa.

Kiina valmistaa paljon muutakin, kuten älykelloja, pelikonsoleita ja tv-laitteita, puolijohteita, muistisiruja, akkuja sekä valokuituja ja led-valoja. Jos omistaa minkä tahansa elektronisen härpäkkeen, kovin todennäköisesti ainakin jokin osa tai komponentti siitä on tuotettu, koottu tai alihankittu Kiinassa.

Niin että kun tällainen maa pitää tuotannossa muutaman viikon taukoa siestaa, ainakin teknologia-alalla seurauksena on kaikkia ravistelevia ongelmia.

Pandemiassa mukana ripaus tuuria

Pandemian tuotantoseisokki on selkeä muistutus teknoalalle myös siitä, miten haavoittuva ala on. T&k-toiminnan pitää jatkua sekä raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden liikkua kaikissa oloissa.

Tämä näkyy selvästi jättiyhtiö Foxconnin tapauksessa. Jättikokoinen alihankintayritys kasaa suuren osan Applen iPhoneja ja paljon muuta elektroniikkaa. Kun Foxconn sulki joitakin tehtaita tammikuun lopussa, tämä johti Applen edellä sanottuun tulosvaroitukseen vain kolme viikkoa myöhemmin. Vaikka tilanne on jo normalisoitunut Kiinassa, ei ole vieläkään aivan tarkkaa tietoa siitä, milloin uusia 5g-mallin iPhoneja saadaan laajassa mitassa kauppoihin.

Pandemian ajoittumisen kanssa teknoalalla on voinut olla hieman onneakin. Kiinassakaan tuotantolinjat eivät ole käynnissä tasaisesti vuoden ympäri, ja epidemian osuminen sikäläiseen uuteen vuoteen osoittautui jälkikäteen hyväksi asiaksi, kuten Omdian johtava analyytikko Kevin Anderson muistuttaa.

"Olimme onnekkaita, sillä uutena vuotena linjat ovat muutenkin kiinni. Kyse on isosta juhlakaudesta, jota varten yritykset kasaavat varastoihin tuotteita ja komponentteja", hän sanoo ja lisää, että tavallisinakin aikoina alkuvuoden kvartaali on it-alalla kaikkein hiljaisinta aikaa.

"Kolmannella neljänneksellä koronaviruksen tuhot olisivat olleet moninkertaiset", Anderson sanoo.

CSS Insightin Marina Koytcheva kuitenkin varoittaa riemuitsemasta liian aikaisin. Kiina ei ole pelkkä vientimaa, se on myös suuri kulutusmarkkina, jolla pandemia voi hyvin polkaista käyntiin vähintäänkin talouden taantuman, jollei laman.

"Alkuvuonna peruuntuneet toimitukset voidaan korvata loppuvuoden aikana, mutta mitään takeita tälle ei ole. Jakelun häiriöt eivät koske vain puhelinten tuotantoa, vaan koko talouselämää. Nyt pitää tarkkailla sitä, miten käy Kiinan kasvulle ja kykeneekö maa vetämään muuta maailmaa perässään", Koytcheva sanoo.

Hänen mielestään kaupat voivat aueta ja ihmiset palata kaikkialla töihin, mutta kokonaan toinen asia on se, miten maailmantalous toipuu pandemian kouristuksista. Tämä ei ole vielä kenellekään selvää.

Erilaisia pullonkauloja luvassa

Monet tutkimuslaitokset ovat yrittäneet selvittää koronaviruksen tähänastisia seurauksia. Kuten Omdian Anderson huomauttaa, älypuhelimen tuottamiseksi tarvitaan paljon muutakin kuin osia ja jakelua.

"Eräät vaiheet ovat työvaltaisempia kuin toiset ja juuri näissä pullonkauloja voi syntyä. Muuten valmis tuote jää tulliin, koska tullimiehet ovat sairaita. Tai logistiikkaketju ei kykene toimittamaan vaikka vain yhtä olennaisen tärkeää osaa", hän kuvailee monia it-alan ulkopuolisia ongelmia.

Yksi teknoalan merkittävä alue on ollut erityisen uhattuna. 5g-järjestelmien tarvitsemia valokaapeleita rakennetaan nimen omaan Wuhanissa ja samoin on laita 5g-tukiasemien pcb-sirujen kanssa.

TrendForce puolestaan ennustaa, että kuluttajaelekroniikan puolella uusia tuotteita tuodaan markkinoille odotettua myöhemmin. Sen sijaan sylimikrojen näytöissä näkymät ovat suorastaan surkeat. Näyttöpula pudotti esimerkiksi helmikuussa sylimikrojen toimitukset 5,7 miljoonaan yksikköön, kun TrendForce oli povannut 10,8 miljoonan läppärin toimituksia. Sylimikroissa pula osista ja materiaaleista yltää laitteiden saranoista ja akuista aina arvokkaisiin maametalleihin asti, tutkimustalo arvioi.

Jakelun tökkiminen vaikuttaa kuluttajapuolella ainakin niin, että tuotteiden hinnat voivat nousta.

"Kauppojen hyllyt tuskin tyhjentyvät älypuhelimista tai läppäreistä, mutta alennuksia ja tarjouksia saattaa olla turha odottaa. Ja eräitä tuotteita on myynnissä vain rajoitetusti", Anderson arvelee.

"Ensi neljännes on yleensä vain koekenttä uusien tuotteiden markkinoinnissa. Koko rumba alkaa syyskuussa, mutta näissä oloissa tämä markkinointirevitys voi hyvin siirtyä joulukuulle", hän sanoo ja muistuttaa siitä, että Applelle on ennenkin käynyt näin erään matkapuhelinmallin osien myöhästyttyä.

Omavaraisuus on vaikeaa

Koronavirus on oiva mallikappale lännen Kiina-riippuvuudesta, mutta ei suinkaan ainoa asiaan liittyvä varoitusmerkki. Nykyisin vellova poliittinen kädenvääntö 5g-verkoista ja erityisesti Huawein asemasta näissä kuvioissa on toinen hyvä pohdinnan aihe.

Huolet kansallisesta turvallisuudesta kaikkine vakoilun epäilyksineen ovat vaikuttaneet myös Yhdysvaltain ja Kiinan välillä käynnissä olevaan tullinokitteluun ja kauppasotaan. Suurvaltapoliittiseen tapaan USA on vetänyt tähän soppaan mukaan myös liittolaisiaan.

Presidentti Donald Trump on kuluneella viikolla jatkanut Huawein ja muiden kiinalaisyhtiöiden nokittelua ja pannaa Yhdysvaltain 5g-verkkojen kehitys- ja rakennustoimissa. Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan on hyväksynyt Huawein mukanaolon saarivaltakunnan mobiiliverkoissa eräiltä osin.

Asiantuntijoiden mielestä on lähes hyödytöntä kiistellä siitä, voiko kiinalaisiin luottaa vai ei. Kuten RUSI:n (Royal United Services Institute) kybertutkimuksen johtaja James Sullivan sanoo, ongelma on siinä, että Huawein ja Kiinan valtion omistaman ZTE:n lisäksi muita 5g-teknologian tarjoajia on niin vähän. Euroopassa näitä on vain kaksi, Nokia ja Ericsson.

"Jos Huawei suljetaan kisan ulkopuolelle, ei jää tarpeeksi kilpailua", Sullivan toteaa.

Hänen mielestään 5g-asia kuvastaa hyvin 20 viime vuotta jatkunutta laajempaa kehitystä, joka liittyy teknologioiden globalisaatioon.

"Poliitikot ovat heränneet huomaamaan sen, että liika riippuvuus harvoista tai tietyistä teknologian toimittajista voi uhata kansallista turvallisuutta", Sullivan aprikoi.

Hänen mielestään 5g-bisneksissä tarvitaan luotettavia toimijoita liittolaismaissa. Toinen vaihtoehto on kyhäillä itse erilaisia teknologisen suvereniteetin eli itsemääräämisoikeuden ympärillä pyöriviä rakennelmia. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että oikeasti suvereenin maan pitää olla teknologisesti täysin riippumaton muista - ja sehän ei niin vain onnistu.

Kiinalle haetaan vaihtoehtoja

Yhdysvallat on Trumpin johdolla viime aikoina korostanut teknologista omavaraisuuttaan, tai ainakin etsinyt vaihtoehtoja tuotannolle Kiinassa. Tähän on taustalla kaksi syytä: kauppasota ja kyberturvallisuus.

Tähän saakka keskustelu on pyörinyt 5g:n ympärillä, mutta on muitakin teknologian aloja, joilla Kiina aikoo kehittyä jättiharppauksin. Näitä it-alueita ovat muiden muassa automatiikka, koneoppiminen ja tekoäly. Sullivanin mielestä myös lännen pitää ajoissa määritellä omat, strategisesti tärkeät it-osaamisen alueet, jos länsimaat haluavat välttää nyt jo elektroniikkateollisuuden kanssa tehdyt virheet.

Amerikkalaisten lisäksi monen muunkin maan yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan pois Kiinasta. Japanilainen Sony siirtyi viime vuonna Thaimaahan ja korealainen Samsung, yhdessä jenkkiyhtiö Googlen kanssa, on lisännyt toimintaansa Vietnamissa.

Kiinasta ajavina voimina ovat toimineet sikäläisen kustannustason nousu ja maan omien yritysten, kuten Huawein ja Xiaomin vahva asema kotimarkkinoilla. Niiden kanssa ei ole helppo kilpailla, ainakaan kotikulmilla

Tehtaita ei ole kuitenkaan helppo muuttaa. Pelkästään puolijohdetehtaan kustannukset nousevat miljardeihin. Tämän lisäksi mukana seuraavat jo aiemmin mainitut raaka-aineiden, jakelun ja logistiikan ongelmat.

"Laadukkaan tuotannon varmistaminen ja ylläpito monissa paikoissa ja maissa on jo itsessään kustannustekijä. Koronavirus, kauppasodat ja poliittiset syyt saattavat olla tekijöitä, jotka panevat hallitukset ja suuret yritykset miettimään näitä asioita uudella tavalla", Omdian Anderson pohtii.