Kiinalainen laitevalmistaja Huawei on ollut poliittisen kohun kohteena syksyn ja kevään mittaan. Länsimaissa on pelätty Kiinan vaativan lakiensa nojalla Huaweita päästämään valtion vakoilemaan muita maita.

Yhdysvallat on ollut äänekkäin vastustaja ja vaatinut myös liittolaisvaltioitaan kieltämään Huawein laitteet verkoistaan.

Huawein hallituksen puheenjohtaja Liang Hua vakuutti Lontoossa, että yhtiö ei halua vakoilla länsimaiden kuluttajia, The Guardian kertoo.

”Suostumme allekirjoittamaan vakoilemattomuussopimuksen Britannian hallituksen kanssa. Ei vakoilemista, ei takaovia”, Hua sanoi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö suorasanaisesti lupaa tehdä asiasta sopimuksen. Jo aiemmin Huawei on tyynnytellyt kohua sanoen, että se ei suostuisi auttamaan vakoilussa.

Pelättyjä Kiinan lakeja Hua kommentoi sanoen, että vaikka Kiina pyytäisi yhteistyötä, niin lakien mukaan siitä kieltäytyminen ei ole rikos.

Britannian kansallinen turvallisuusneuvosto NSC päätti huhtikuussa, että Huawei voi toimittaa laitteita muihin kuin verkon ydintoimintoihin. Puolustusministeri Gavin Williamson erotettiin pian tiedon vuotamisen jälkeen, kun pääministeri päätteli hänen paljastaneen päätöksen.