Pikaviestinten kukkulan kuningas on Facebookin omistama WhatsApp. Siinä on eittämättä vikansa, joista vähäisin ei ole omistajataho, johon monet suhtautuvat syystäkin suurella epäluulolla. Mutta koska se on kasvanut yleisimmäksi pikaviestimeksi, sen suosio vähintäänkin pysyy vakaana.

Moni on huomannut, että WhatsApp sopii hyvin myös avuksi työasioiden hoitamisessa. Siihen se ei kuitenkaan ole tarkoitettu. Palvelun käyttöehdoissa kielletään ei-henkilökohtainen käyttö, ellei siihen ole saatu erikseen lupaa. Harva varmaan on edes kysynyt.

Juuri julkaistun selvityksen mukaan huomattava osa WhatsApp-käytöstä olisi luvatonta. Se kertoo, että 41 prosenttia työssä käyvistä briteistä käyttää viestintä töissään, alle 45-vuotiaista näin tekee 53 prosenttia ja suur-Lontoon alueella asuvista peräti 58 prosenttia.

Nyt täytyy kuitenkin muistaa, että selvityksen tekijällä ja julkaisijalla on asiassa vahva oma agenda. Takana on nimittäin Guild, joka tarjoaa mielellään tilalle omaa viestintäsovellustaan. Sen kehutaan olevan tarkoitettu erityisesti ammattilaisille ja bisneskäyttöön.

Uutisessamme on tulkittu käyttöehtojen kohdan ”You will not use (or assist others in using) our Services in ways that … involve any non-personal use of our Services unless otherwise authorized by us” tarkoittavan muun kuin henkilökohtaisen käytön kieltoa.

Tietokirjailija ja kouluttaja Harto Pönkä on perehtynyt asiaan, ja hän uskoo asian olevan toisin: käyttöehdot eivät kiellä WhatsAppin työkäyttöä, kunhan viestijät ovat henkilöitä. Pönkä perustelee kantansa Twitterissä.

Päivitetty 26.2. klo 15.17: Lisätty tekstin loppuun kaksi kappaletta.