Tiedätkö mitä lapsesi tietokoneelle on asennettu? Tätä kysellään kulmakarvoja Englannissa nostattaneessa julistekampanjassa, jonka alle on lyöty kaksi poliisivoimiin liittyvää logoa. Niiden takaa löytyvistä organisaatioista National Crime Agency on kiistänyt olleensa missään tekemisissä julisteiden kanssa.

Toinen ”allekirjoittaja”, järjestäytynyttä rikollisuutta torjuva aluepoliisi Midlands Regional Organised Crime Unit (WMROCU), sen sijaan myöntää olevansa kampanjan takana. Julisteita on levitetty paikallisviranomaisten kautta esimerkiksi kouluille, ZDnet kirjoittaa.

Julisteessa luetellaan erilaisia sovelluksia, joiden löytäminen lapsen käyttämältä tietokoneelta antaa aihetta huoleen. Mukana ovat muun muassa Tor-selain, Discord-viestisovellus, virtuaalikoneet ja Kali Linux.

”Jos näet jonkun näistä lapsesi tietokoneella tai epäilet hänen syyllistyvän hakkerointiin, soita poliisille. Voimme antaa ohjeita kuinka toimia ja ohjata lapsen kaidalle polulle”, julisteessa neuvotaan.

Jim O'Gorman Kali Linuxin kehittäjäryhmästä toivoo, etteivät vanhemmat ottaisi julisteen neuvoja vakavasti: ”Koko tilanne tuo mieleen, kuinka ennen pelättiin rockmusiikkia tai videopelejä. Toivon, että kukaan isä tai äiti ei ajattele, että hänen pitäisi soittaa poliisille, jos lapsi käyttää Kalia tai juttelee kavereiden kanssa Discordin kautta.”

WMROCU selittää, että julisteilla haluttiin havahduttaa vanhemmat ja opettajat, jotta nämä voivat neuvoa lapsia turvalliseen netinkäyttöön: ”Mainitut sovellukset ovat laillisia. Niitä, kuten muitakin sovelluksia voi kuitenkin käyttää myös väärin. Kerroimme tällaisista käyttötilanteista, jotta vanhemmat voivat keskustella lastensa kanssa siitä mikä on oikein ja mikä väärin.”