Yhdysvaltain telehallintovirasto on hyväksynyt Amazonin suunnitelmat laukaista 3236 satelliittia kiertoradalle lähettämään internetyhteyttä maahan, kertoo The Verge. Päätös on suuri askel Amazonille, joka voi nyt aloittaa satelliittien valmistelun.

Yhtiö aikoo lähettää satelliitteja kolmelle eri korkeudelle ja kertoo tarvitsevansa vain 578 satelliittia palvelun aloittamiseksi. Aikeena on sijoittaa yli 10 miljardia dollaria projektiin. Vielä ei ole paljastettu mitä yhtiötä Amazon käyttää satelliittien lähettämiseen. Jeff Bezos nimittäin omistaa rakettiyhtiö Blue Originin, joka yhtiön mukaan joutuu kilpailemaan muiden kanssa.

Telehallintoviraston hyväksynnässä on kuitenkin muutamia ehtoja. Yhtiön pitää laukaista puolet satelliiteista vuoteen 2026 mennessä ja loput vuoteen 2029 mennessä säilyttääkseen viraston lisenssin. Amazonin pitää myös tehdä virastolle suunnitelma siitä, kuinka yhtiö hoitaa kiertoradan jätteet. Suurena huolena tällaisessa satelliittijärjestelmässä ovat törmäykset, jotka synnyttävät lisää jätettä.

Amazon ei ole ainoa tällaista satelliittiprojektia suunnitteleva yhtiö. Suurin kilpailija on SpaceX, jolle telehallintovirasto antoi luvan laukaista melkein 12000 satelliittia Starlink-projektia varten. SpaceX on saanut laukaistua jo 500 satelliittia, ja suunnittelee aloittavansa beetatestauksen kesän aikana.