Kuluvan vuoden aikana poliisi kertoo kirjanneensa jo lähes 2500 verkossa tapahtunutta petosta. Kasvua viime vuoden vastaavan ajan tilanteeseen on yli 17 prosenttia eli 359 nettipetosta. Myös viime vuonna poliisille ilmoitetut petokset lisääntyivät tuntuvasti edellisvuodesta.

”Uhrien määrä on todellisuudessa paljon poliisin tiedossa olevaa määrää suurempi, koska poliisille ei ilmoiteta kaikista tapauksista”, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Hän kannustaa pitämään kunniassa tervettä epäluuloa:

”Kannattaa pohtia, miksi juuri minun kohdalleni sattui varakas ja komea netti-ihastus? Tai miksi juuri minulle tarjotaan henkilökohtaisesti huikaisevan hyvää sijoitustuottoa? Puhumattakaan miljoonien rahavoitosta, vaikka en edes ole osallistunut mihinkään maksupeliin tai arvontaan.”

Poliisin mukaan tällä rikollisella kentällä toimii niin koti- kuin ulkomaisiakin huijareita, joiden tekninen osaaminen kehittyy kaiken aikaa.

”Tällä hetkellä käytetään houkuttimina usein erilaisia valesivuja, jotka muistuttavat oikeiden palvelujentuottajien sivuja. Huijaussivuilla saatetaan jäljitellä myös suosittuja brändejä, jotka luovat uskottavuutta”, Aho kertoo.

Ihmisiä huijataan näille sivuille niin sähköpostien, tekstiviestien kuin erilaisten sosiaalisen median kanavienkin kautta. Myös perinteisellä kirjepostilla huijataan edelleen.

”Aina joku tarttuu tietojenkalastelusyöttiin antamalla omia henkilökohtaisia tietojaan. Näiden avulla rikolliset saattavat päästä käsiksi pankkitilillä olevaan varallisuuteen”, Aho varoittaa.