”Voin sanoa, ettei luvassa ole ehdotonta kieltoa. Jos jokin operaattori ei käytä parhaillaan Huawein teknologiaa, kehotamme myös pysymään siitä erossa”, Ranskan kyberturvallisuusviranomaisen johtaja Guillame Poupard sanoo.

Poupardin lausunto vaikuttaisi olevan linjassa keväisten suunnitelmien kanssa, joiden mukaan Ranskan aikomuksena olisi tuolloin ollut pitää Huawei erossa 5g-verkon kaikkien kriittisimmistä osista.

Reutersin mukaan Huawein laitteistoa käyttää tällä hetkellä Ranskan neljästä teleoperaattorista kaksi, Bouuygues Telecom ja SFR. Niiden mobiiliverkosta noin puolen kerrotaan nojaavan kiinalaisyhtiön teknologiaan. Valtion ohjauksessa toimiva Orange-operaattori on valinnut uuden sukupolven mobiiliverkkoa rakentamaan Nokian ja Ericssonin.

Jo Huaweita hyödyntävien operaattoreiden on haettava viranomaisilta erillistä lupaa, jonka kesto on kolmesta kahdeksaan vuoteen. Ilman viranomaisten hyväksyntää Huawein laitteiden käyttö ei siis onnistu.

Britannia oli Ranskan tavoin antamassa Huaweille mahdollisuuden osallistua maan 5g-verkkojen rakentamiseen tarkoin reunaehdoin. Suunnitelmien suhteen tehtiin kuitenkin jyrkkä u-käännös, ja nyt Huaweista halutaankin eroon pikaisella aikataululla.

Huaweista ja sen 5g-teknologiasta on varoitellut ennen kaikkea Yhdysvallat, jonka mukaan kiinalaisyhtiön laitteita voitaisiin käyttää valtiotason vakoiluun. Yhdysvallat on myös painostanut liittolaisiaan Euroopassa jättämään Huawein laitteet pois 5g-verkoistaan.