Queenslandin ja Melbournen yliopistojen sekä MIT:n tutkijoiden kehittämä ”virus” voi nopeuttaa koronavirustartuntojen jäljittämistä, uutisoi ZDNet. Bluetooth-teknologian avulla leviävä virtuaalivirus jäljittelee todellisen viruksen leviämistä. Tekoälyn kanssa sitä voidaan käyttää vähentämään tartunnan saamisen ja diagnosoinnin välistä viivettä.

Safe Blues -nimeä kantava ohjelma pohjautuu Android-sovellukseen, joka luo virtuaalisia ”tartuntaketjuja” oikean koronaviruksen tavoin. Koneoppimisen kanssa näitä virtuaalisia ketjuja verrataan toteutuneisiin koronatartuntaketjuihin, jolloin voidaan luoda arvioita ja ennusteita lähitulevaisuuden tartuntatilanteista.

Korona-altistusten seurantaan ja valvontaan on olemassa muitakin sovelluspohjaisia ratkaisuja, mutta tutkijat painottavat, että Safe Blues -ohjelman lähestymistapa poikkeaa muista ratkaisuista. Se ei tallenna käyttäjiensä tietoja kontaktien jäljittämiseksi. Ohjelma perustuu fyysisten välimatkojen pohjalta luotuihin leviämismalleihin, joita voidaan käyttää tartuntamäärien arvioinnissa ja muiden seurantajärjestelmien täydentäjinä.