Facebook ryhtyy tarjoamaan uutta työkalua, jonka avulla pyritään pääsemään eroon huijauksiin liittyvistä mainoksista. Guardian kertoo, että raportointityökalu otetaan käyttöön nyt Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Sitä on testattu myös Britanniassa.

Käyttäjien toivotaan ilmoittavan uudella välineellä, jos havaitsevat Facebookissa julkkishuijauksia. Vilppimainoksissa on yleensä jonkin paikallisen tunnetun henkilön kasvot ja yllytystä jonkinlaiseen äkkirikastumishankkeeseen. Myös Suomessa moni FB-käyttäjä on saanut tutustua ”helposti rikastuneeseen sipesantapukkiin”.

Guardianin uutisen mukaan ainakin maapallon toisella puolella mainoksilla tarjotaan jonkin tuotteen ilmaista kokeilujaksoa, joka pian muuttuu maksulliseksi eikä tilausta saa katkeamaan sitten millään. Myös sipe-mainosten kaltaisia helppoja rikkauksia lupaavia sijoitusideoita tyrkytetään.

”Koulutamme jatkuvasti henkilökuntaamme tunnistamaan tällaiset mainokset, mutta palaute ihmisiltä on elintärkeää. Kun käyttäjät raportoivat mainoksia, se auttaa meitä parantamaan automaattisia tunnistusmenetelmiä huijareiden uusien taktiikoiden suhteen”, Facebookin tuotepäällikkö Rob Leathern selittää.

Jo tähän mennessä yksinomaan australialaisten arvioidaan menettäneen tänä vuonna noin 100 miljoonaa euroa vastaavan summan erilaisissa huijauksissa.

Guardianista tai muista lähteistä ei kykene päättelemään, millä tavoin uusi työkalu poikkeaa suomenkielisessä Facebookissa käytettävästä. Siinähän käyttäjä pystyy myös ilmoittamaan, jos arvelee näkemäänsä mainosta huijaukseksi. Tämä onnistuu painamalla aluksi mainoksen oikeassa ylänurkassa olevaa kolmen pisteen ryhmää.