Maailmanpankki ilmoitti viime viikolla, ettei se voi auttaa El Salvadoria bitcoinin käyttöönotossa johtuen ympäristöön ja läpinäkyvyyteen liittyvistä puutteista.

”Olemme sitoutuneet auttamaan El Salvadoria lukuisin tavoin, mukaan lukien valuuttamarkkinoiden läpinäkyvyys ja sääntelyprosessit”, Maailmanpankista

uutistoimisto Reutersille sähköpostitse.

”Vaikka hallitus lähestyi meitä saadakseen apua bitcoiniin liittyen, tämä ei ole asia, jota Maailmanpankki voi tukea, kun huomioidaan ympäristöön ja läpinäkyvyyteen liittyvät puutteet.”

El Salvador ilmoitti

, että bitcoinista tulee maan valuutta vuodesta 2001 käytössä olleen Yhdysvaltain dollarin rinnalle. Maa on ensimmäinen valtio, jossa bitcoin on laillinen maksuväline.

El Salvadorin populistinen presidentti Nayib Bukele haluaa bitcoinin avulla helpottaa ulkomailla työskentelevien elsalvadorilaisten rahansiirtoja kotimaahan. Etenkin Yhdysvalloissa työskenteleviltä sukulaisilta saadut rahalähetykset kattavat noin 20 prosenttia maan bkt:stä.

myötä elsalvadorilaisten yritysten on hyväksyttävä maksut bitcoineina, ja maassa voi maksaa myös verot bitcoineina.

Reutersin mukaan aiemmin keskiviikkona El Salvadorin valtiovarainministeri Alejandro Zelaya sanoi maan hakeneen teknistä tukea Maailmanpankilta aikomuksiinsa käyttää bitcoinia virallisena valuuttana dollarin rinnalla.

Ministeri Zelayan

neuvottelut Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kanssa miljardin dollarin tukiohjelmasta ovat olleet tulokselliset, vaikka IMF sanoi hiljattain näkevänsä ”makroekonomisia, taloudellisia ja juridisia ongelmia” bitcoinin käyttöönotossa.

Reutersin mukaan sijoittajat ovat vaatineet El Salvadorin veloille korkeampia preemioita. Huoli IMF-ohjelman loppuunsaattamisesta on kasvussa, koska ohjelma on avainasemassa budjettiaukkojen paikkaamisessa vuoteen 2023 mennessä.

Kesäkuussa presidentti Bukele myös vetäytyi pois Amerikkojen valtioiden järjestön (Organization of American States) korruptionvastaisesta sopimuksesta, mikä oli Yhdysvalloille tyrmistys, koska korruption hillitseminen Keski-Amerikassa on osa USA:n maahanmuuttopolitiikkaa.