Jigsaw on julkaissut työkalun, joka tunnistaa manipuloidut kuvaväärennökset, The Next Web kirjoittaa. Jigsawn omistaa Googlen emoyhtiö Alphabet.

Ilmainen työkalu on nimeltään Assembler. Assemblerin varhaisen vaiheen alusta yhdistää useita eri kuvantunnistusmalleja yhdeksi työkaluksi. Yhtiö kertoo blogissaan, että se on havainnut mallien yhdistelmän olevan yksittäistä työkalua tarkempi havaitsemaan kuvaväärennöksiä.

Työkalu on kehitetty vain ja ainoastaan faktantarkistajien ja journalistien käyttöön, eikä ole siis suuren yleisön saatavilla. Jigsawn toimitusjohtaja Jared Cohen julkaisi asiasta tviitin.

”Assembler auttaa toimittajia ja faktantarkistajia havaitsemaan manipuloidut kuvat, jotka ovat kasvava uhka julkiselle keskustelulle”, Cohen kirjoittaa.

Kriitikot ovat kyseenalaistaneet Jigsawn päätöksen muun muassa Twitterissä.

”Miksi ei yleisölle, Jigsaw? Myös tavallisille ihmisille pitäisi antaa tilaisuus puolustautua manipulointia vastaan”, Alessandro Perill kirjoittaa.

Assemblerin käyttämät mallit ovat peräisin Marylandin, Napolin Federico toisen ja Kalifornian Berkleyn yliopistoista. Jigsaw on kehittänyt myös kaksi omaa mallia täydentämään palvelua.