Kiinan kansantasavalta juhlii tällä viikolla 70. itsenäisyyspäiväänsä. Kuten Kiinan merkkipäivien tai suurimpien poliittisten kokousten alla usein käy, myös tällä kertaa maan internet-sensuuria on kiristetty entisestään. Mikäli Kiinassa haluaa käyttää länsimaalaisia sosiaalisen median palveluita tai hakukoneita, tarvitaan internet-yhteyden lisäksi erillinen VPN-yhteys.

Yrittäjänä Pekingissä toimiva Vesa Niskanen kertoo Kauppalehdelle, että hän on päässyt tällä kertaa pienillä yhteysongelmilla. ”Enemmän yhteyden toimiminen on kiinni lokaatiosta, toimistomme on kauempana keskustasta”, Niskanen kuvailee.

Suurimmat itsenäisyyspäivän juhlallisuudet sotilasparaateineen järjestetään maan pääkaupungissa.

Niskasen videotuotantoyritys joutuu lähettämään asiakkaille suuria videotiedostoja, joiden välittäminen ei onnistu sähköpostitse. Tällöin tarvitaan Kiinan ulkopuolella toimivia pilvipalveluja.

”Tämä vaikeuttaa huomattavasti työskentelyä. Hommat eivät voi pysähtyä, mutta se rajoittaa mitä voimme tehdä. Tiedostojen siirrot muut, täytyy jättää siihen päivään kun kaikki toimii.”

Niskanen uskoo internetyhteyksien ja VPN-yhteyden toimivuuden palautuvan normaaliksi ensi viikon puolivälissä, kun suurimmat itsenäisyyspäiväjuhlallisuudet ovat ohi.

”Näin se on aina käynyt. Ennen suuria tapahtumia nettiä hidastetaan tai se ei toimi. Tilanne kuitenkin palautuu normaaliksi pari päivää sen jälkeen.”

Nettisensuuri on herkkä aihe

Kiinan internet-sensuuri ja VPN-yhteyksien yhtäkkinen toimimattomuus ovat poliittisesti niin herkkä aihe, etteivät kaikki Kiinassa työskentelevät suomalaiset uskalla puhua aiheesta omalla nimellään. Eniten pelätään sitä, että ongelmia tulee vastaan viisumin uusimisen suhteen.

Myös Kiinan kansainvälisen kaupan keskuksessa Shanghaissa asuva, kansainvälisessä yrityksessä työskentelevä suomalainen kertoo, että ainakaan henkilökohtainen VPN-yhteys ei ole hetkeen toiminut. ”Kansallispäivä on todennäköisin syy sille, että yhteydet eivät toimi. Muutenkin merkkipäivinä Kiinassa saattaa olla, että palveluihin tulee toimintahäiriöitä, se on aika yleistä.”

Työpaikalla olevat tietojärjestelmät on hänen mukaansa rakennettu niin, etteivät ne juuri häiriinny VPN-yhteyksien mennessä poikki. Henkilön mukaan ongelmia on ollut kuitenkin myös työnantajayrityksen vahvempien järjestelmien suhteen.

”En pysty objektiivisesti sanomaan, mutta tuntuu siltä, että viime viikolla oli muutama päivä, kun toimistollakin pääsi aika monille ulkomaalaisille sivuille aika heikosti.”

”Vakava ongelma"

Etelä-Kiinassa useita vuosia yrittäjänä toiminut suomalaishenkilö taas kertoo, että internet-yhteyksien arvaamattomuus on vakava ongelma yrityksen toiminnassa.

”Pahimmissa peloissa ja uhkakuvissa on käyty läpi, että mitä tehdään, jos internet menee kokonaan poikki. Varasuunnitelma on, että siirretään koko yritys Hongkongiin seuraavana päivänä.”

Erityishallintoalueen asemasta johtuen Kiinan internet-sensuuri ei päde Hongkongissa, missä on yksi maailman nopeimmista internetyhteyksistä.

Myös kyseisessä yrityksessä on kärsitty yhteysongelmista juuri kansallispäivän alla. Ongelmia aiheuttaa Facebookin kautta tehtävä markkinointi ja tiedostojen jakaminen Googlen tarjoamissa pilvipalveluissa. Samoin sähköpostien lähettäminen ja vastaanottaminen on epävarmaa.

”Meillä on yhteys pätkinyt pahasti, mutta on toiminut loppupeleissä, sillä meillä on paljon järjestelmiä, jotka eivät vaadi VPN-yhteyttä.”