Vuonna 2012 Kiina rakennutti Afrikan valtioiden yhteistyöjärjestölle Afrikan unionille lahjaksi uuden päämajan Etiopian Addis Abebaan, mutta asensi samalla rakennuksen täyteen kuuntelu- ja vakoilujärjestelmiä, Le Monde Afrique väittää. Lehden tiedot perustuvat useisiin nimettömiin AU:n virkamieslähteisiin.

Rakennuslahjoituksen arvo oli noin 200 miljoonaa dollaria. Päämajaa käytetään muun muassa Afirkan valtioiden päämiesten tapaamisiin kahdesti vuodessa. Etenkin kokousten aikana rakennuksen turvatoimet ovat tiukat, mutta siitä huolimatta kiinalaiset ovat Le Monden mukaan vakoilleet kaikkea talon toimintaa vuodesta 2012 vuoteen 2017 saakka.

Vakoilu tapahtui lehden tietojen mukaan mikrofoneilla, joita oli asennettu ympäri taloa esimerkiksi työpöytiin. Mikrofonien tallentama tieto päätyi talon palvelimille, jotka olivat myös kiinalaisten lahjoittamia. Joka yö palvelinten sisältö lähetettiin Shanghaihin. Lisäksi järjestelmiin oli asennettu takaovi, joka päästi kiinalaiset käsiksi talon järjestelmiin.

Vakoilu paljastui, kun talon it-henkilöstö ryhtyi tutkimaan erikoisia puolenyön ja aamukahden välillä tapahtuvia piikkejä verkkoliikenteessä.

Le Monden mukaan vakoilun paljastuttua AU korvasi talon kiinalaiset palvelimet uusilla ja siivosi kaikki mikrofonit neuvotteluhuoneista. Lisäksi korkeimpien virkamiesten tietoturvaa on parannettu.

BBC:n mukaan Kiinan suurlähettiläs Afrikan unionissa on kiistänyt Le Monden tiedot.

”Absurdeja väitteitä on hankala ymmärtää”, Kuang Weilin kommentoi.

Weilinin mukaan nyt esitetyt väitteet mutkistavat Kiinan ja Afrikan maiden suhteita ja antavat huonon kuvan Le Monde -lehdestä.

Toisaalta Kiina ei ole Le Monden mukaan ollut ainut AU:ta vakoillut taho. Sen lähteiden mukaan AU on paljastanut myös Yhdysvaltain NSA:n ja brittien GCHQ:n vakoilleen virkamiehiä.

Lähde: Tivi