Ainakin osa edeltävän viikon kryptovaluuttamarkkinan heilahtelusta on luultavasti selitettävissä sillä, että Kiinan valtio on kiristänyt merkittävästi kryptovaluuttoihin liittyvää sääntelyään.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiinan hallinto on rajoittanut virtuaalivaluuttojen louhintaa. Kiinassa louhitaan eli luodaan arvioiden mukaan noin 70 prosenttia koko maailman kryptovaluutoista.

Kryptovaluuttoja luovista niin kutsutuista kaivoksista toimintansa ovat pysäyttäneet uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin HasCow ja BTC.TOP. Myös kryptovaluuttojen markkinapaikka Huobi kertoi lopettavansa kaikki mannerkiinalaisille asiakkailleen suunnatut louhinta- ja markkinaoperaatiot.

Syyksi perjantaina ilmoitettuun sääntelyn kiristämiseen hallinto ilmoitti, että se haluaa suitsia markkinoilla olevaa riskiä. Odotettavissa on, että Kiina rajoittaa jatkossakin kryptovaluuttojen ostoa ja myyntiä.

Louhinnan alasajon myötä Kiinassa on oletettavasti myynnissä runsaasti halpaa louhintakalustoa.

Viime viikolla Kiinan rahoitusmarkkinaviranomaiset julkaisivat yhteisen lausuman siitä, että pankit ja maksunvälittäjät eivät saa jatkossa tarjota asiakkailleen kryptovaluuttoihin liittyviä palveluja. Palvelut kattavat esimerkiksi rekisteröinnin, oston ja myynnin.

Kryptovaluuttojen hallussapito ei toistaiseksi ole kiellettyä Kiinassa.

“Kryptovaluuttojen markkina-arvo on heitellyt, mikä on luonut paljon spekulatiivista kaupankäyntiä, mikä on luonut uhan ihmisten omaisuutta kohtaan ja häirinnyt normaalia talouden ja rahoitusmarkkinoiden järjestystä”, lausunnossa kerrottiin.

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa taas on lausuntokierroksella esitys siitä, että kryptovaluuttojen markkinapaikkoina toimivien yritysten on haettava jatkossa lupa toiminnalleen viranomaisilta. Jatkossa kryptovaluuttoihin liittyviä sijoituspalveluita saisivat tarjota ainoastaan ammattimaiset sijoitusinstituutiot. Hongkongissa toimii merkittävä määrä maailman suurimmista kryptovaluuttojen markkinapaikoista.

Samoihin aikoihin Kiinan kiellon kanssa yksi maailman äänekkäimmistä kryptovaluuttojen puolestapuhujista, yhdysvaltalainen sähköautoyrittäjä Elon Musk ilmoitti, ettei hänen johtamansa sähköautovalmistaja Tesla hyväksy enää kryptovaluuttoja maksuksi tuotteistaan. Tesla on rakentanut merkittäviä tuotantolaitoksia Kiinaan ja aikoo jatkossakin lisätä tuotantoa markkinalla.

Mobiiliyhtiö Jollan perustajista tunnettu Antti Saarnio

, että louhinnan keskittymisessä yhteen maahan on ainakin lyhyellä aikavälillä riski siitä, että kyseinen valtio voi ottaa haltuunsa louhintaoperaatioita. Saarnio kertoi kuulleensa huhuja siitä, että Kiinan valtio on jo ottanut hallintaansa joitain kryptovaluuttojen louhintaprojekteja.

Kiina ei ole kuitenkaan kiinnostunut pelkästä kryptovaluuttojen louhimisesta. Kiina

, joka voi avata juanille tietä maailmanvaluutaksi, jonka avulla maksaja voi ohittaa kansainvälisen pankkijärjestelmän. Kiinan hanke valuuttansa digitalisoimiseksi on edennyt koekäyttövaiheeseen.