Kiinassa on viety erittäin pitkälle visio, jossa valtio suitsii hyvin tarkasti sitä, mistä ihmiset saavat puhua. Esimerkiksi viestintäsovellukset ovat niin tarkan valvonnan alla, ettei yksityisyydestä ja viestintäsalaisuudesta voi todellakaan puhua.

WeChat on suosittu kiinalainen pikaviestintäsovellus, jota käytetään myös maan rajojen ulkopuolella. Sen on pelätty vakoilevan myös ulkomaalaisia käyttäjiään, mutta maan omien kansalaisten viestintään puututaan nopeasti ja raskaalla kädellä.

Kiina otti koronaviruksen vakavuuden ymmärrettyään tiukat keinot käyttöön. Esimerkiksi matkustamisrajoituksilla taudin leviämistä voitiin hidastaa huomattavasti siitä, mitä se muuten olisi ollut. Valtio ei kuitenkaan tyytynyt estämään vain ihmisten liikkumista, tietoa koronasta kahlittiin yhtä lailla.

Esimerkiksi koronan paljastanut lääkäri Ai Fen on jostakin syystä kielletty aihe. Ai kumppaneineen toi koronauhan julki jo viime joulukuussa. Koko porukka vangittiin syytettynä ”huhujen levittämisestä”. Tieto lääkäreiden koronaraportista on haluttu pimittää tyystin, mutta kiinalaiset ovat keksineet muutakin kuin ruudin.

Buzzfeed kirjoittaa, että kiinalaiset WeChatin käyttäjät ovat kehittäneet monenlaisia tapoja jakaa koronatietoa palvelussa. Ilmeisesti maan valvontakoneisto luottaa pitkälti kiellettyjä sanoja tunnistavaan automatiikkaan, joten sanoma on saatava perille sellaisia käyttämättä.

Yksinkertainen keino on tehdä kirjoitusvirheitä, joista huolimatta ihmislukija kyllä ymmärtää, mitä halutaan sanoa. Enemmän viitseliäisyyttä vaatii tekstin kirjoittaminen takaperin.

Vielä pidemmälle mennään, kun siirrytään käyttämään vierasta kieltä – eikä mitä tahansa kieliä: käytössä ovat olleet Star Trekin katsojille tuttu klingon tai J.R.R. Tolkienin fantasiaklassikkoaan varten luoma haltiakieli. Käytössä ovat olleet myös morse-aakkoset ja emojit. Erityisen luovana ratkaisuna Buzzfeed pitää kielletyn tiedon vierittämistä ruudulle Star Warsin legendaarisen keltaisten kirjainten virran tavoin.