Xiaomin älypuhelimissa on hurja määrä erilaisia valvontamekanismeja, väittää Forbes. Asiasta on Forbesille kertonut tietoturvatutkija Gabi Cirlig, joka kutsuu omaa Xiaomi-puhelintaan ”takaoveksi puhelintoiminnolla”.

Cirligin mukaan hänen Xiaomi Redmi Note 8 -puhelimensa välittää jatkuvasti tietoja Xiaomin vuokraamille Alibaban palvelimille Kiinaan. Esimerkiksi Xiaomin oma selain tallentaa millä kaikilla verkkosivustoilla käyttäjä vierailee. Myös Google- ja DuckDuckGo-haut tallentuvat pakettiin, joka välitetään eteenpäin Xiaomille. Valvonta ei lakkaa, vaikka selaimessa käyttäisi yksityistilaa.

Talteen jäi myös tieto siitä mitä kansioita puhelimella avasi ja lukuisia muita käyttöliittymään liittyviä yksityiskohtia. Paketoinnin jälkeen tiedot välitettiin Singaporessa tai Venäjällä sijaitseville palvelimille. Samat urkintaominaisuudet löytyvät lukuisista eri Xiaomin puhelimista.

Myös toinen kyberturvatutkija, Andrew Tierney on perehtynyt Xiaomin harjoittamaan urkintaan. Tierneyn mukaan Googlen Play-kaupassa tarjolla olevat Mi Browser Pro ja Mint Browser välittävät samalla tavalla tietoja eteenpäin. Xiaomin kaikille tarjolla olevia selaimia on ladattu sovelluskaupasta yli 15 miljoonaa kertaa.

Kiinalaisyhtiö ei kieltänyt laajaa datankeruuta, mutta väitti Forbesille ettei se kerää käyttäjiä yksilöivää dataa. Lisäksi Xiaomi kerto salaavansa tiedot ennen niiden lähettämistä. Cirligin mukaan kryptaus on kuitenkin vain muutamassa sekunnissa murtuva base64, joka ei tarjoa todellista turvaa. Tutkijoiden mukaan puhelimista tallennetaan myös laitteen yksilöivää dataa, joten tiedot on todellisuudessa helppo yhdistää yksittäiseen käyttäjään.

Esimerkiksi Google Chrome ja Apple Safari keräävät myös käyttäjätietoja, mutta aivan toiseen tapaan. Niiden kohdalla tietoja kerätään käyttäjäkokemuksen parantamiseen tai ohjelmien kaatumisten analysointiin, käyttäjän kaikkia mahdollisia toimia ei tallenneta.

Päivitetty 4.5. klo 13.30: Xiaomi on selittänyt tilannetta omasta näkökulmastaan, mutta kertoo myös päivittäneensä selaimiaan kohun vuoksi. Lue siitä täältä.