Yhdysvaltain oikeuslaitos on nostanut syytteet kahta Kiinan kansalaista vastaan kansallisen turvallisuuden vaarantavista kyberrikoksista epäiltynä. Iskujen kohteita on myös Suomessa.

Syytettyjen epäillään toimineen yhteistyössä Kiinan hallituksen kanssa osana APT10-nimistä hakkeriryhmää, kirjoittaa Cnet. Heidän väitetään varastaneen tietoja ainakin 45 yhdysvaltalaiselta teknologiayritykseltä ja hallinnollisilta organisaatioilta, mukaan lukien Nasa, laivasto ja energiaministeriö.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan tietomurtoja on tehty ympäri maailmaa. Kaikkiaan niitä on tehty ainakin 12 maahan, joiden joukossa on myös Suomi. Oikeusministeriö ei paljasta, mihin kohteisiin missäkin maissa on isketty.

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Markus Lintula kertoi Helsingin Sanomille, että murtojen kohteeksi joutuneita kohteita on Suomessakin useita. APT10-ryhmän virasto ei kuitenkaan tiedä iskeneen Suomessa tänä vuonna. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan APT10-ryhmä on ollut Suomessa tiedossa jo pitkään.

Hakkeriryhmän uskotaan varastaneen tuhansien gigatavujen edestä tekijänoikeudella suojattua materiaalia, luottamuksellisia liikesalaisuuksia ja henkilöityä tietoa 100 000 Yhdysvaltain laivaston jäsenestä. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet yritykset toimivat biotekniikan, terveydenhuollon, fossiilisten polttoaineiden, telekommunikaation ja kuluttajaelektroniikan alueilla.

Kyseessä on toinen Kiinan tekemä suuren luokan kyberhyökkäys lyhyen ajan sisällä. Viime viikolla uutisoitiin Kiinan hallituksen hyökänneen Marriott-hotelliketjun järjestelmiin varastaen 500 miljoonan ihmisen tietoja.

”Mikään muu maa ei uhkaa talouttamme ja kyberinfrastruktuuriamme yhtä vakavasti ja laajamittaisesti kuin Kiina”, sanoi liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n johtaja Christopher Wray torstaina New Yorkissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Epäillyt voidaan tuomita enintään 27 vuoden vankeuteen, mikäli heidät todetaan syyllisiksi.

Lähde: Tivi