Kiinalainen siruvalmistaja Loongson julkisti perjantaina uuden suoritinmallin. Loongson 3A5000 -suorittimessa on kaksi ddr4-muistiohjainta ja salausmoduuli.

Suorittimessa on myös neljä HyperTransport 3.0 SMP -ohjainta, joiden avulla monta 3A5000-sirua saadaan toimimaan yhdessä järjestelmässä. Uusi suoritin on neliytiminen ja kellotettu 2,3-2,5 gigahertsiin.

Ominaisuudet eivät kuitenkaan tee suorittimesta erikoista, vaan sen käyttämä käskykanta-arkkitehtuuri nimeltään LoongArch. Arkkitehtuuri muistuttaa Loongsonin mukaan hieman x86:tta ja armia, mutta se rakennettiin itsenäisesti ulkomaalaisten lisenssien käyttämisen välttämiseksi, Techspot kertoo.

Loongson markkinoi sirua MIPS64-yhteensopivana, ja se voikin ajaa aiempien MIPS64-sirujen koodia. LoongArch eroaa kuitenkin teoriassa huomattavasti aiemmista arkkitehtuureista.

Yhtiön mukaan LoongArch on 10-20 prosenttia aiempaa arkkitehtuuria tehokkaampi, mikä tekee suorittimesta 50 prosenttia aiempaa nopeamman.

On vaikeaa verrata 3A5000-sirua yhdysvaltalaisiin suorittimiin arkkitehtuurillisten erojen takia. Loongsonin mukaan suoritin saa kuitenkin yli 80 pistettä SPEC CPU2006 -testissä, mikä asettaa sen samaan luokkaan ensimmäisten Ryzen-suorittimien ja Intelin kuudennen sukupolven Core-suorittimien kanssa.