Facebook kertoo poistaneensa valetilien ja Facebook-sivujen verkoston, joka toimi myös Instagramissa.

Yhtiön mukaan kyseessä oli kiinalaista alkuperää oleva yritys vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin ja poliittiseen päätöksentekoon Aasiassa.

Tilejä ei voinut suoraa jäljittää Kiinan hallinnon toimintaan. Tekijät olivat yrittäneet peittää alkuperäänsä, mutta tilit oli luotu Kiinasta ja Filippiineiltä käsin.

Poistetut tilit eivät olleet onnistuneet keräämään juurikaan seuraajia. Tilit olivat jakaneet sekä Donald Trumpia vastustavia että tukevia sisältöjä.

Facebook sanoo, että päätös poistamisesta perustuu enemmänkin toimintaan kuin siihen, millaista jaettu sisältö on tai kuka tilit on luonut ja onko kyseessä yhdysvaltalainen vai ulkomaalainen toimija. Tässä tapauksessa kyse oli selvästi organisoidusta valetilien luomisesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiina on lisännyt poliittisia vaikuttamispyrkimyksiään sosiaalisen median palveluissa Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla, mutta kyseessä ei ole lähellekään saman mittakaavan operaatio kuin Venäjällä oli vuoden 2016 vaalien yhteydessä. FBI:n johtajan mukaan Venäjä on yhä hyvin aktiivinen verkkovaikuttamisen saralla.