Tiettävästi Kiinan hallituksen alaisuudessa toimivat hakkerit ovat hyökänneet Taiwanin ja Filippiinien armeijoiden erotettuihin verkkoihin, kirjoittaa ZDNet. Erotetulla verkolla tarkoitetaan tietokoneverkkoa, joka on fyysisesti erotettu internetistä.

Tietoturvayhtiö Trend Micron mukaan iskujen takana on hakkeriryhmä Tropic Trooper, joka tunnetaan myös nimellä KeyBoy.

Iskuissa käytettiin USBferry-nimistä haittaohjelmaa, joka monistaa itsensä siirrettävälle usb-asemalle, kuten muistitikulle. Haittaohjelman ansiosta hakkerien onnistui murtautua sellaisiinkin järjestelmiin, joissa ei ole internetyhteyttä ja joihin hakkereilla ei ole myöskään fyysistä pääsyä. Englanniksi puhutaan ilmaraosta (air-gapping).

Haittaohjelma pääsee ensin internetiin yhdistettyyn koneeseen, josta se kopioi itsensä automaattisesti tikulle heti kun tällainen koneeseen liitetään. Kun tikku kytketään erotettuun järjestelmään tiedonsiirtoa varten, pääsee haittaohjelma käsiksi järjestelmän tietoihin ja kerää niitä tikun sisäiseen muistiin. Sitten vain odotellaan, että tikku liitetään takaisin verkkoyhteydellä varustettuun laitteeseen, josta sen on helppo lähettää tiedot Tropic Trooperille.

Trend Micron mukaan kuvatun kaltaisia hyökkäyksiä on tehty jo kuuden vuoden ajan. Kohteena ovat olleet asevoimien lisäksi muutkin julkiset instituutiot, kuten pankit ja sotilassairaalat. Joissakin tapauksissa hakkerit ovat kyenneet murtautumaan useisiin toisistaan erotettuihin tietoverkkoihin saman haittaohjelman avulla, käyttäen eri laitteissa kiertävää usb-asemaa haittaohjelman salakuljettamiseen.