Kiinan uiguurialueilla on harjoitettu pitkään äärimmäisen radikaalia sortoa, jossa maan muslimivähemmistöä on vainottu jopa keskitysleireille sulkemisella. Oikeutusta vainolle on haettu terrorisminvastaisesta sodasta.

Osana uiguurivainoa Kiina hyödyntää huippumodernia valvontatekniikkaa, jonka toimittajina ovat kiinalaiset alan yritykset. Vainoon osallistumisen johdosta monet näistä yrityksistä on asetettu Yhdysvaltojen mustalle listalle. Nyt kyseiset yritykset ovat kuitenkin nousseet suureen suosioon niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

Lokakuussa 2019 Yhdysvallat asetti mustalle listalleen viisi kiinalaista tekoäly-yritystä.

Hikvision, Dahua, SenseTime, Megvii, ja iFlytek ovat olleet avainasemassa uiguurivainot mahdollistavan teknologian rakentamisessa, Businessinsiderille asiaa kommentoinut antropologi Darren Byler kertoo.

Yhtiöt ovat kehittäneet esimerkiksi kasvojentunnistusteknologiaa ja etänä ihmisen lämpöä mittaavaa tekniikkaa. Molempia halutaan nyt hyödyntää länsimaissa koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Esimerkiksi Amazon on hankkinut 10 miljoonalla dollarilla lämpökameroita Dahualta tarkkaillakseen varastotyöntekijöitään. Yhdysvaltojen mustalle listalle joutuminen estää yritysten ostot Yhdysvalloista, mutta toisinpäin kauppa saa käydä tavalliseen tapaan. Hikvisionin kameroita puolestaan on päätynyt käyttöön niin Australiassa kuin Isossa-Britanniassa.

Bylerin mukaan eri maiden hallitusten tulisi ymmärtää, että koronavirustarkkailuun sopiva tekniikka on kehitetty epäeettisin keinoin. Jos jokin maa haluaa esiintyä ihmisoikeuksien puolustajana, tulisi sen kategorisesti kieltäytyä moisen tekniikan käyttämisestä.

Valvontatekniikan hyödyntämistä pitäisi myös säädellä erittäin tarkasti. Mikäli alaa ei säädellä, kasvaa ihmisoikeuksiin piittaamattomasti suhtautuvien yritysten valta, sitä myöten kansalaisten perusoikeudet ovat vaarassa, toteaa aiheesta Top10vpn-sivustolle kirjoittanut Samuel Woodhams.