Taiwanin Kiina-suhteista vastaavan neuvoston apulaisministeri Chiu Chui-Cheng on kertonut Nikkei Asian Review -sivustolle maan aikovan kieltää kiinalaisen internetjätti Baidun suositun iQiyi-suoratoistopalvelun sekä estävän Tencentin aikeet tuoda oma videopalvelunsa saarelle tämän vuoden aikana.

”Olemme huolissamme siitä, että Pekingin kanssa läheisissä suhteissa olevat striimauspalvelut voivat tuoda kulttuurisia ja poliittisia vaikutteita Taiwaniin. Ne voivat vaikuttaa jopa vaaleihin”, Chiu sanoo.

Hänen mukaansa Tencentin suunnittelema videopalvelu on hyvin todennäköisesti osa Pekingin propagandakampanjaa. Chiu on huolissaan Taiwanin kansallisen turvallisuuden puolesta. ”Mitä jos palvelussa mainostetaan Pekingin valitsemia tahoja? Tai sinne ujutetaan kommunistiseen puolueeseen tai armeijaan liittyviä viestejä?”, Chiu kysyy.

Kiinan ja Taiwanin välit ovat olleet viileät sitten vuoden 2016, jolloin presidentiksi valittiin Tsai Ing-Wen. Kiina uskoo presidentin ja hänen johtamansa Demokraattisen progressiivisen puolueen havittelevan Taiwanin itsenäistymistä.