Kiinan Britannian suurlähettiläs Liu Xiaoming on uhannut vetää Huawein useiden miljardien sijoitukset maasta hallituksen päätettyä valmistajan 5g-verkkojen kieltämisestä.

Xiaomingin kirjoittamassa vieraskynässä South China Morning Postissa kerrotaan, että vuonna 2018 Huawei julkisti sijoittavansa 3 miljardia puntaa viiden vuoden aikana Britanniassa. Sijoituksen tulevaisuus on kuitenkin hallituksen päätöksen takia epävarmaa, Xiaoming jatkaa.

Heinäkuussa tehty hallituksen linjaus Huaweista on yhtiön teknologian täysi poistaminen Britannian 5g-verkoista vuoteen 2027 mennessä. Yhdysvaltojen Huawei-kiellon jälkeen Britannian kyberturvallisuuskeskus kielsi yhtiön käyttämät kiinalaiset sirut, mikä antoi hallitukselle mahdollisuuden kieltää Huawei kokonaan, kertoo The Register.

Xiaomingin mukaan Huawei on 5g-teknologian edelläkävijä, ja Britannialla on vaihtoehtona joko yhtiön kanssa toimiminen tai 5g-täytteisestä tulevaisuudesta luopuminen. Lähettilään vastaus osoittaa, että Kiina näkee Huawein kieltämisen uhkana valtiolle. Yhtiön poistaminen puhelinverkoista maksaa puoli miljardia puntaa digiministeri Oliver Dowdenin mukaan.

Huaweilla ei olla kuitenkaan täysin samaa mieltä Xiaomingin uhkauksen kanssa. Yhtiön edustaja kertoi The Registerille, että yhtiön strategia ei ole muuttumassa, ja he arvioivat miten bisnes voi jatkua Britanniassa.