Sosiaalisessa mediassa ja eritoten Facebookissa tapahtuva kiinalaisista tileistä lähtöisin toteutettu provosoiva kommentointi on lisääntymässä. Kyseistä toimintaa kutsutaan trollaamiseksi.

Tällaisten tilien tavoitteena on hakea uusia keinoja eripuran synnyttämiseen kansalaisten keskuudessa muissa valtioissa. Facebookin edustajat kertoivat asiasta Australian viranomaisille tiistaina.

Euroopassa Facebookin emoyhtiö Meta on poistanut hiljattain lukuisia valheellisia väittämiä levittäneitä tilejä. Kaikkia tilejä operoitiin järjestelmällisesti Kiinasta.

Metan mukaan kiinalaisten yhteisöjen toiminnassa on tapahtunut selkeä muutos viimeisen seitsemän kuukauden aikana. Metan edustaja Josh Machinin mukaan Kiinasta toimivat yhteisöt pyrkivät vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen muun muassa mediasta, hyväntekeväisyydestä sekä pr-yrityksistä.

"Olemme huomanneet uusien taktiikoiden kehittymisen”, Machin sanoi.

Tilit ovat jakaneet muun muassa seksuaalivähemmistöihin ja maahanmuuttajiin kohdistuvaan väkivaltaan yllyttävää sisältöä. Metan huomioiden mukaan sisältöä tuottamaan on pyritty palkkaamaan myös ammattikirjoittajia sekä aktivisteja.

Samanlaista toimintaa masinoidaan myös Venäjältä.

Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.