Kyberhyökkäysten aalto on ravistellut tietoturvasta vastaavien asemaa yrityksissä. Fiksuissa yrityksissä ymmärretään se, että riskinhallinta vähentää tietoturvan tapauksia, mutta ei kokonaan poista riskejä.

Sellaiset työnantajat, jotka palkkaavat tietoturvan johtajia vain syntipukeiksi, eivät kovin pitkälle pötki. Tietotuvan tosiosaajat osaavat myös välttää yrityksiä, joissa päät putoilevat heti ensimmäisen tapauksen sattuessa.

Syytä on tietoturvan väessäkin. Vaikka it-alalla vallinnut kieltojen kulttuuri on haihtumassa, pitää CISO:n ja CSO:n paikkaa hakevien mennä itseensä ja miettiä sitä, miten kaikkien muiden työn vaikeuttaminen alituisilla turvasäännöillä vaikuttaa työpaikan viihtyvyyteen. Kiellot ja ukaasit ovat passeli kasvualusta ainakin varjo-it:n uudelle nousulle.

Osaajapulan oloissa moni tietoturvahommien hakija kääntää pöydän haastattelussa. Seuraavassa CSO Online listaa kuusi kysymystä, joiden avulla ammattilainen voi selvittää mahdollisen työnantajansa aidon sitoutumisen - tai sen puutteen - kyberturvaa kohtaan.

Onko tietoturvalla CEO:n tuki?

Tietoturvan kulttuuri alkaa aina huipulta. Jos toimitusjohtaja ei ymmärrä tai tue fiksua tietoturvaa, jäävät ammattilaisetkin tässä taistelussa aseettomiksi. Työhaastattelussa kannattaa kysyä suoraan sitä, miten paljon CEO tietää kyberturvasta.

Kyberturvan henkilöstövälittäjä Heller Search Associatesin johtaja Kelly Doyle sanoo, että samalla hakijan on hyvä selvittää myös firman hallituksen kanta asiaan eli onko tietoturva prioriteetti vai ei.

"Jos hakee tietoturvajohtajan paikkaa, pitäisi haastattelussa aina olla mukana joku jäsen yrityksen johtoryhmästä tai jopa hallituksesta. Näin hakija saa parhaan kuvan siitä, miten paljon työnantaja oikeasti tietää ja välittää yrityksen kyberturvasta", Doyle neuvoo.

Miten kybermokiin suhtaudutaan?

Pahoja asioita sattuu kaikissa yrityksissä, mutta miten yrityksessä hoidetaan tietoturvan pettäminen? Hakija voi kysyä sitäkin, miten yrityksessä on suhtauduttu ilmi tulleisiin phishing -tapauksiin.

Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana ja välttää sellaisia kysymyksiä, joihin työnantaja voi vastata helposti joko kyllä tai ei. Työhaastetteluissa hakijalle yritetään aina vastailla vähän ympäripyöreästi. Siksi on syytä asetella kysymykset niin, että haastattelijat joutuvat vähän miettimään vastauksiaan.

Rekrytoijilta on turha odottaa avomielisyyttä, mutta ainakin heidän pitäisi kyetä keskustelemaan yrityksen tavasta vastata väistämättä eteen tuleviin kyberturvan tapauksiin. Jos eivät pysty, se on jo varoitusmerkki yrityksestä, jota kannattaa välttää.

Miksi juuri tämä paikka on avoin?

Hakijan on syytä selvitellä täytettävän työpaikan historiaa eli sitä, miksi homman entinen haltija jätti yrityksen. Samalla hakija saa paremman käsityksen oman työpaikkansa tulevaisuudesta, sanoo konsulttiyhtiö Deloitten kyberriskiyksikön johtaja Alka Bhargava.

Juuri osaajapulan takia tietoturvan työpaikkoja on hyvissäkin yrityksissä avoinna kuukausien ajan. Tämä antaa kunnon taitojen osaajille mahdollisuudet hyppiä työpaikoista toiseen ja hankkia joka harppauksella roimat palkankorotukset.

"Väen suuri vaihtuvuus tai paikkojen pitkät täyttöajat eivät ole välttämättä merkki työnantajan heikkoudesta saati tietoturvan myrkyllisestä ilmapiiristä. Siitä huolimatta it-väen tyytyväisyys antaa paljon osviittaa työpaikan hyvästä hengestä", Bhargava sanoo.

Millainen on firman yrityskulttuuri?

Tietoturva on aina uusien bisnesten mahdollistaja eikä kehityksen estäjä. Ilman menestyvää ja kannattavaa liiketoimintaa yrityksellä ei nimittäin ole mitään suojattavaa. Uusien bisnesten tavoittelussa on aina riskinsä ja yrityksen kulttuuri kertoo paljon riskien ottamisesta ja niiden sietämisestä.

Menestyspeli Scythen perustaja Bryson Bort neuvoo kyberpomoiksi aikovia ottamaan kautta rantain selkoa siitä, miten paljon yritys käyttää aikaa olemassa olevien it-järjestelmien huoltoon verrattuna uusien rakentamiseen.

"Kun rakennetaan aina vain uutta, sitä vähemmän tietoturvaa priorisoidaan. Uudet it-järjestelmät eivät välttämättä ole paha asia, mutta se antaa signaalin kypsymättömästä asenteesta tietoturvaa kohtaan."

Bortin mielestä tällaisen aggressiivisesti kasvavan yrityksen johtajat ovat usein huonosti varautuneita kriisitilanteisiin, joita aina tulee eteen.

Vallitseeko it:ssä kieltojen kulttuuri?

Tietoturvasta vastaavia on pitkään syytetty ei-kulttuurista eli kaiken uuden kieltämisestä. Tämä ukaaseilla ja kielloilla johtaminen on synnyttänyt firmoihin varjo-it:tä, jossa bisnesosastot ja työntekijät valitsevat lupia kyselemättä omat sovelluksensa.

Kyberturvapomoksi aikovan on hyvä katsella it:n pelisääntöjä muiden näkövinkkelistä. Siksi kannattaa kysellä, ensin itseltään ja sitten muilta, mitkä ovat kyberturvan kipupisteet ja miten niitä voidaan lievittää ja poistaa. Tämä on monelle silmät avaava kokemus.

Rekrytoijilta voi kysyä sitä, osaavatko he kuvailla firman tietoturvan parhaita käytäntöjä. Ja sitä, mikä on yrityksen it-väen yleisin valituksen aihe. Jos vastaajat sanovat, että ´typerät loppukäyttäjät´, kannattaa hakea töitä muualta.

Miten paljon rahaa kyberturvaan käytetään?

Kukaan ammattilainen ei halua joutua loukkuun, jossa heiltä odotetaan tehokkaita toimia ilman riittäviä resursseja. Niinpä it-budjetin koko ja tietoturvan osuus tästä on mitä ilmeisimmin selvitettävä asia, neuvoo Hellerin Kelly Doyle.

Hänen mielestään vain riittävä budjetti takaa tietoturvan johtajalle menestyksen eväät kyberiskujen torjuntaan.

"Budjetin riittävyys riippuu tietenkin yrityksen uhkakuvista. Toinen tapa on kysyä tietoturvan rekrytoinnista vastaavalta sitä, mikä valvottaa häntä öisin tai mikä on vuoden aikana suurin eteen tullut haaste?", Doyle sanoo.

Kuten sanottu tietoturvan osaajista vallitsee ankara puute. Siksi on aina vain parempi ottaa kunnolla selkoa tulevasta työnantajasta ja yrityksen suhtautumisesta kyberturvaan kuin viettää lyhytkin aika duunissa, jota inhoaa.