Uuden chia-kryptovaluutan ilmaannuttua Kiinalaiset louhijat yrittävät ostaa kaikki löytämänsä kiinto- ja ssd-levyt, Tom’s Hardware kertoo. Syy hamstraamiseen on chian erilainen toimintatapa, sillä sitä ei louhita muiden kryptovaluutoiden tapaan näytönohjaimella tai muulla suorittimella vaan tallennustilalla.

Toisin kuin työntodistukseen perustuva Bitcoin, chia käyttää aika- ja tilatodistusta. Chian on tarkoitus olla ympäristöystävällisempi vaihtoehto kryptovaluuttojen maailmassa. BitTorrentin luojana tunnettu Bram Cohen loi chian ajatuksena hyödyntää tallennuslaitteissa oleva tyhjä tila. Kryptovaluutta perustuu siihen, että tallennuslaitteet ovat halvempia, helpompia ostaa ja kuluttavat vähemmän sähköä.

Louhijat massaostavat kiintolevyjä, joissa on neljästä teratavusta kahdeksaantoista teratavuun tallennustilaa. Paniikkiostaminen johtaa todennäköisesti komponenttien puutteeseen ja hintojen nousuun. Hong Kongissa hintojen uskotaan nousevan 22–64 eurolla. Kuluttajien käyttöön tarkoitetut ssd-levyt eivät ole ensimmäinen valinta louhimiseen jatkuvien luku- ja kirjoitusoperaatioiden takia, mutta nekään eivät ole turvassa kryptofaneilta.

Kiinalaisen valmistajan Jiahe Jinwein mukaan jotkut yhtiön ssd-malleista ovat loppuunmyyty. Valmistaja suunnittelee rajoittavansa myymistä, jotta louhijat eivät tyhjennä hyllyjä täysin. Lisäksi yhtiö aikoo myös lisätä tuotantoa ja kehittää uuden louhintaa varten tehdyn ssd-mallin.

Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja levyjä voidaan käyttää louhimiseen, mutta totisemmat louhijat kiinnostuvat luultavasti enemmän yrityspuolen laitteista. Kestävyys, kapasiteetti ja suorituskyky ovat kaikki yhtä tärkeitä, ja datakeskuksiin tarkoitetut levyt pärjäävät yleensä hyvin kaikissa kolmessa. Kiinalaisten innokkuudesta huolimatta chiaa ei pysty virallisesti myymään, eli levyjen hamstraamista kannattaa harkita kahdesti.