Perinteiset kiintolevyt tallentavat tiedon levyn pinnalle magneettisina bitteinä. Edistääkseen teknologian kehitystä tutkijat Toshibalta ja useista japanilaisista tutkimusorganisaatioista ovat kuvanneet röntgensäteilyn avulla levyn lukupään magneettikenttää sen kirjoittaessa levyä.

Tohokun yliopiston tiedotteen mukaan tällaisen kuvantamistekniikan käyttö on maailmassa ensimmäinen kerta laatuaan. Yliopisto arvioikin uuden analyysityökalun nopeuttavan kiintolevyjen kehitystyötä vastaisuudessa, kun simulaatiotekniikoiden rinnalle saadaan kokeellinen menetelmä.

Toshibaa edustavan Hirofumi Suton johtamat tutkijat saavuttivat kuvauksissaan noin 100 nanometrin tarkkuuden ja kuvausnopeuden 20 miljardia ruutua sekunnissa.

Näistä luvuista spatiaalinen tarkkuus ei ole heti kättelyssä maailmaa mullistava, sillä magneettisten bittien kokoluokka on nykyisin sama. Tutkijoiden mukaan tarkkuus on silti parempi kuin koskaan ennen, ja sitä voidaan yhä parantaa käyttämällä röntgensäteitä fokusoivaa optiikkaa.

Sen sijaan 20 miljardin ruudun kuvausvauhti, joka tarkoittaa 50 pikosekunnin aika-askelta, on erinomainen. Tutkijoiden mukaan kirjoituspään kenttä kääntyi kokeissa ympäri 0,7 nanosekunnissa, joten kuvausvauhti ylitti sen kertaluokalla.

Röntgensäteillä kuvattiin nimenomaan lukupään magneettikenttää, ei lukupään rakennetta fyysisenä esineenä. Tekniikka perustuu niin sanottuun magneettiseen ympyräkahtaistaittumiseen (mcd, engl. magnetic circular dichroism).

Tämä ilmiö tarkoittaa sitä, että magneettikenttä vaikuttaa ympyräpolarisoidun säteilyn kulkuun sen mukaan, onko polarisaatio niin sanotusti oikea- vai vasenkätistä. Mcd-ilmiö on poikkeus siitä likipitäen universaalista pääsäännöstä, että magneettikentät eivät vaikuta sähkömagneettiseen säteilyyn.

Tieteellinen artikkeli tutkimuksista on julkaistu Journal of Applied Physics -lehdessä. Tutkijoiden ottamia kuvia ei ollut missään vapaasti saatavilla.