Tietojen hävittäminen kiintolevyltä on noussut äkkiä ajankohtaiseksi puheenaiheeksi, kun Helsingin Sanomien toimittaja tuhosi vasaralla tietokonettaan. Poliisi tuli, mutta tiedot eivät välttämättä tuhoutuneet.

Alla oleva Pasi Kiviojan artikkeli on julkaistu Mikrobitin numerossa 8/2014. Jotkin siinä olevat viittaukset tuotemerkkeihin ja hintoihin saattavat olla vanhentuneita, mutta itse asia ei. Opetus on, että kiintolevy kestää melkoisia vastoinkäymisiä ennen kuin sen data on lukukelvotonta. Mutta kaikkea sekään ei kestä.

Kun kiintolevy simahtaa, kärähtää, tippuu, pirstaloituu, deletoituu, tai muuten vain vahingoittuu, lyö sydän pari kertaa tyhjää. Mieti seuraavaa toimenpidettäsi tarkkaan. Seurasimme norjalaisessa tiedonpalautuslaboratoriossa, mitä levylle sitten tapahtuu.

Tietokone ei käynnisty vaan jää junnaamaan paikoilleen. Kiintolevyn sisältä kuuluu pahaenteisen rahiseva klik… klik… klik… ”Tässä vaiheessa kannattaa pysähtyä ajattelemaan, ennen kuin tekee mitään. Jo pelkkä koneen käynnistysyritys saattaa vahingoittaa kiintolevyä lisää”, varoittaa tietojenpalautukseen erikoistuneen Ibas Kroll Ontrackin asiantuntija Hans Rønningen.

Olemme Norjan maaseudulla, Kongsvingerin pikkukaupungissa, reilun tunnin ajomatkan päässä Oslosta koilliseen. Täällä on yksi Ibasin tietojenpalautuslaboratorioista, joita sijaitsee useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Australiassa. Fyysisiä vaurioita kärsineitä kiintolevyjä, muistitikkuja ja muistikortteja lähetetään tänne Norjan-laboratorioon Suomesta ja muista Pohjoismaista sekä Hollannista.

Hans Rønningenilla on päällään valkoinen laboratoriotakki, ja meillä on jaloissamme siniset sairaalatossut, jotka on maadoitettu. Musta maadoitusnauha kulkee tossun pohjasta sukan sisään siltä varalta, että käsiin on varautunut staattista sähköä. Jännitepiikki voisi rikkoa herkkiä komponentteja laboratorion ”cleanroomin” työpöydällä.

Normaalimenettely on sellainen, että jos asiakas kertoo kiintolevyn tippuneen tai vaurioituneen muulla tavoin, Rønningen ei laita levyä tietokoneeseen vaan avaa sen ja kurkistaa sisään.

”Kiintolevyssä on noin satatuhatta uraa. Joskus asiakkaat avaavat kiintolevyn itse, mutta viallisia lukupäitä ei vaihdella millään pihdeillä. Jo millimetrin tuhannesosan heitto voi olla kohtalokas”, Rønningen hymähtää ja vie levyn tarkempaa tutkiskelua varten mikroskooppiin.

Suurennoksessa näkyy, että levyn lukuja kirjoituspäissä on pölyä ja ylimääräisiä aineshiukkasia. Rønningen irrottaa kiintolevyn kiekot toisistaan ja havaitsee heti paljain silmin, että luku- ja kirjoituspää on raapinut päällimmäisen levyn pilalle.

”Se on menetetty kokonaan. Siltä ei ole dataa pelastettavissa.”

Jos asiakas oli kokoamassa kiintolevylle videodokumenttia, tietojenpelastusoperaatio loppuisi tähän. Sen sijaan yksittäisiä tiedostoja voi vielä löytyä kahdelta paremmassa kunnossa olevalta levyltä.

Varmojakin keinoja on

Voit murskata sen, porata sitä, ampua sitä, upottaa sen veteen, mutta mikään näistä brutaaleista voimakeinoista ei takuuvarmasti hävitä tietoja kiintolevyltä. Myös formatoidun kiintolevyn omistajalla on toivoa, jos tietojen päälle ei ole kirjoitettu.

Varmimmat keinot kiintolevyn tietojen tarkoitukselliseen tuhoamiseen ovat ylikirjoittaminen, vahvaan magneettikenttään vieminen, vähintään 600–700 asteen kuumuudessa kärventäminen tai sitten laitteen sisällyksen poistaminen.

”Noin kahdeksassa tapauksessa kymmenestä voimme palauttaa tietoja ainakin osittain. Vaikeimpia ovat palaneet ja laivojen mukana uponneet kiintolevyt”, kertoo laboratorion operatiivinen päällikkö Øyvind Nyland.

Nyland muistelee uransa hurjinta tapausta, jossa kanaalin vesi tulvi Göteborgin pelastuslaitoksen serverihuoneeseen muutama vuosi sitten. Koneet jäivät upoksiin harmaaseen jokiveteen, ja kriittisen tärkeän pelastusdatan pelättiin olevan ikuisesti mennyttä.

”Onnistuimme kuitenkin palauttamaan lähes kaiken tärkeän tiedon.”

Vesi voi pelastaa

Veden varaan joutunut kiintolevy tai muistikortti on syytä pitää märkänä, erityisesti jos se on ollut kosketuksissa suolaisen tai saastuneen veden kanssa. Muuten se alkaa heti hapettua ja ruostua.

”Jos puhelin putoaa veteen, ota se sieltä heti pois, irrota akku, kastele huopa, laita puhelin sen sisään ja lähetä ammattilaiselle”, Nyland neuvoo.

Kastuneita kiintolevyjä useammin Ibasin laboratoriossa törmätään pudonneisiin ja kolauksia saaneisiin laitteisiin. Niiden käyntiäänestä kuulee, etteivät ne toimi. Toiminta on hidasta, eikä levyyn saada kontaktia. Perinteinen kiintolevy ei kestä kovin montaa iskua.

Eniten joudutaan palauttamaan digitaalisia muistoja – valokuvia ja videoita syntymäpäivistä, häistä, vauvoista ja muista elämän korvaamattomista kohokohdista. Myös rikkoutuneille levyille jääneet kontaktitiedot halutaan usein pelastaa. Arkaluonteisen tiedon kadottanutta varmasti kiinnostaa, näkeekö joku tiedostojen sisällön niitä palautettaessa.

”Emme katso dataa. Tarkistamme alle kymmenen tiedostoa, että ne toimivat. Pelastettavissa olevien tiedostojen nimet tulevat asiakkaalle lähetettävään raporttiin. Kaikki työntekijämme ovat allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen”, Nyland tähdentää.

Tiedonpalautuslabrassa pelastusoperaatio etenee niin, että ensin Hans Rønningen kollegoineen palauttaa cleanroomissa, eli puhdastiloissa, mahdollisimman paljon fyysistä raakadataa vioittuneilta laitteilta. Kiintolevyn sisällöstä otetaan kopio, jota käsitellään alkuperäisen levyn sijaan. Sen jälkeen datablokit siirretään johtoja pitkin kellarin serverihuoneeseen.

Serverihuoneessa on 22 palvelinkonetta, jokainen kapasiteetiltaan 550 teratavua. Mustissa kaapeissa olevien koneiden jäähdytystuulettimien humina on äänekästä – kännykän melumittari näyttää noin 83:a desibeliä.

Asiantuntijat pystyvät palauttamaan tiedostoja myös etäpalveluna yritysten järjestelmissä, mutta fyysisiä vikoja ei voida hoitaa muuten kuin lähettämällä rikkinäinen laite laboratorioon syynättäväksi.

Ennen kaikkea tätä tallennusvälineen vauriot analysoidaan ja asiakas saa analyysin pohjalta listan tiedostoista, jotka voidaan palauttaa. Jos hän katsoo työn sen väärtiksi, hän saa työn valmistuttua listan tiedostoista, jotka voidaan palauttaa. Hinta liikkuu 800–1500 eurossa, ja palautukseen kuluva aika vaihtelee kotikäyttäjän 15–20 päivästä kellon ympäri pikana hoidettaviin hätätapauksiin. Tiedostojen palauttaminen vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta edellyttävää käsityötä.

Kryptattu pysyy salassa

Palataan vielä kellariin. Siellä on nimittäin kaikenlaista jännää.

Øyvind Nyland raahaa Ibasin varaosavarastosta toinen toistaan historiallisempia laitteita näytille. Hyllyt ovat täynnä erimerkkisiä kiintolevyjä ja SSD-massamuisteja 1980-luvulta. IBM SCS I, Hitachi SCS I, Compaq DGHS, Travan, Voyager, lukee laitteiden kyljessä.

Kookkain vekotin näyttää perämoottorilta, ja Nyland naureskeleekin sen käyvän dieselillä. Raskastekoinen vanha kiintolevy IBM System 35 on edelleen toimintakunnossa niin kuin kaikki muutkin laitteet täällä.

”Tarvittaessa voimme käyttää täsmälleen samanlaista laitetta kuin asiakkaalla on”, Nyland sanoo.

Kiintolevyvalmistajia on maailmalla jäljellä enää kolme suurta: Western Digital, Seagate ja Toshiba. Valikoimaa Ibasin hyllyillä kuitenkin riittää, sillä SSD-muistien valmistajia on satoja, eikä yhtä standardia ole.

”Kun SSD:t tulivat, jotkut uhosivat, että SSD tekee luotettavuudellaan meidät työttömiksi. Myyntimääriin nähden niissä on kuitenkin ongelmia vähintään yhtä paljon kuin kiintolevyissä.”

Nylandin mukaan heidän kannaltaan ongelmallisinta on SSD:n tietojen kryptaus eli salaus. Myös iPhone 3GS:ssä ja sitä uudemmissa iPhone-malleissa tieto on jo valmiiksi salattuna puhelimen sisällä.

”Jos tieto on kryptattu, ei ole paljon tehtävissä ilman käyttäjän meille luovuttamia salasanoja.”

Yrityksen asiantuntijat pysyvät nopean tuotekehityksen kelkassa jatkuvan laitteiden takaisinmallinnuksen ja valmistajien kanssa kommunikoinnin ansiosta. Uusia laitteita puretaan ja tutkitaan mielenkiinnolla.

Entä poliisi – käyttävätkö viranomaiset laboratoriotanne rikostutkinnoissa vai onko heillä omaa järeämpää tekniikkaa?

”Poliisikin käyttää meitä, mutta heillä on myös omaa tutkimusta. Tosin ei samanlaista koulutusta kuin meillä.”

Vierailullamme käy selväksi se, että kun kiintolevy on rikki, käyttäjän jokainen tee se itse -yritys tietojen palauttamiseksi voi johtaa siihen, ettei dataa pysty pian ammattilainenkaan pelastamaan. Tuhannen euron kustannus saa kuitenkin monen kotikäyttäjän turvautumaan mieluummin netistä löytyviin palautusohjelmiin.

Omalla riskillä sitten!