Koronakriisi on pakottanut etsimään moneen asiaan uudenlaisia lähestymistapoja, koska ihmisten tarpeettomia kohtaamisia pyritään karsimaan minimiin. Valtava joukko suomalaisia tekee parhaillaan etätöitä ja koulut suljettiin. Päänvaivaa ovat tuottaneet muun muassa oppilaitosten pääsykokeet, joita on turvallisuussyistä päädytty järjestämään etäkokeina.

Viime viikolla kerrottiin, että maanantaina 4.5. järjestetyt Itä-Suomen yliopiston etäpääsykokeet muodostuivat painajaiseksi osalle pyrkijöistä. Vastaamiseen tarkoitettua aikaa kului it-tuen puhelinjonossa. Varmasti jo valmiiksi korkean stressitason kohoaminenkaan tuskin vaikutti koesuoritukseen positiivisesti.

Aluksi pohdittiin tilanteen korjaamiseksi, että ongelmista kärsineille annetaan tilaisuus uusia koe. Sittemmin Helsingin Sanomat kertoi, että pääsykoe uusitaan kaikille. Syynä on se, ettei teknisistä ongelmista kärsineiden joukkoa kyetä luotettavasti tunnistamaan.

Ylen mukaan uusi pääsykoe järjestettiin torstaina 14.5.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä myönsi, että ongelmat aiheuttanut vika oli yliopiston päässä.

”Vika ei ollut järjestelmässä, vaan prosessin teknisessä ajastamisessa. Kokeen osioiden ajastamista säädetään nyt uusiksi”, hän totesi HS:n mukaan.

Määttä uskoo, että toisella kerralla onnistutaan paremmin: ”Kokeen idea on selkeä, ja tietotekninen säätötarve on tunnistettu.”

Kasvatustieteen kelpoisuusopintojen sähköinen etäpääsykoe oli Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen. Hakijoita oli yli 800, heistä etäkokeen suoritti yhteensä 777. Tiettävästi ongelmia kokeen loppuun suorittamisessa oli noin sadalla pyrkijällä.