Pätevät näytönohjaimet ovat järjestään kalliita laitteita. Nyt niistä on usein huutava pula, kiitos bitcoin-villityksen, louhijat kun ryöväävät kauppojen hyllyt putipuhtaiksi konefarmejaan varten. Kysynnän kohdatessa tarjonnan näin jyrkässä kulmassa on seuraus selkeä: uusien näytönohjainten hinta on pilvissä.

GameSpot antaa esimerkkejä näytönohjainten suositushinnoista sekä tyypillisistä hinnoista Yhdysvaltain markkinoilla.

Esimerkiksi Nvidian lippulaiva, GeForce GTX 1080 Ti on ohjehinnaltaan 700 dollaria. Käytännössä siitä saa kuitenkin maksaa 1350 taalaa, eli melkein kaksi kertaa enemmän. Sama pätee pikkuveljeen, GTX 1080:een, jonka 550 dollarin suositushinta on väistynyt 1100 dollarin hintapyynnön tieltä.

AMD:n suorittimien puolella tilanne on vielä pahempi.

AMD Radeon RX Vega 64 on ohjehinnaltaan 500 dollaria, mutta alle 1500 taalan sitä ei saa mistään. Sen kevyempää Vega 56 -mallia ei puolestaan löydy lainkaan. Jopa AMD:n halvemmat mallit, 8 Gt ja 4 Gt muistilla varustetut RX 580:t, ovat yli kaksi kertaa suositushintaansa kalliimpia.

Suomessa tilanne on sentään hiukan parempi. Vaikka kaupat vilkuttavatkin saatavuuden olevan vain muutamissa kappaleissa, ohjaimia sentään saa normihintaan kiskurihintojen sijasta.