Lake Cityn päättäjät antoivat periksi, kun kiristäjät olivat pitäneet kaupungin it-järjestelmiä panttivankinaan kahden viikon ajan, kertoo BBC.

Kaupungin it-osasto irrotti työntekijöiden koneet verkosta vain muutama minuutti hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Silloin oli jo kuitenkin liian myöhäistä.

Lake Cityn työntekijät eivät päässeet käsiksi sähköposteihinsa, minkä lisäksi julkisten virastojen maksuliikenne seisahtui.

Hakkerit ottivat yhteyttä kaupunkiin, ja lopulta lunnassummaksi sovittiin 42 bitcoinia eli nykykurssilla noin 500 000 dollaria. Leijonanosan lunnassummasta kattaa vakuutus.

Kyseessä on lyhyen ajan sisään jo toinen kiristyksen uhriksi joutunut floridalaiskaupunki, joka päätyy maksamaan lunnaat. Aiemmin kesällä Riviera Beach suostui 600 000 dollarin lunnasvaatimukseen.

Tietoturva-asiantuntijat eivät suosittele lunnasvaatimuksiin taipumista, tiedostojen palautumisesta kun ei ole mitään takeita rikollisten kanssa neuvotellessa. Salausten purkaminen omin päin on kuitenkin kallis operaatio, minkä vuoksi monet päätyvät maksamaan lunnaat.

Haittapuoli lunnaiden pulittamisessa on se, että tällöin organisaatiot tulevat rahoittaneeksi kiristysbisnestä. Lisärahalla rikolliset saavat kehiteltyä haittaohjelmistaan entistä tehokkaampia ja vaikeammin pysäytettäviä.