Viime kuukausina varsinkin kiristyshaittaohjelmat ovat yleistyneet kaikkialla maailmassa juuri etätöiden myötä kasvaneiden iskumahdollisuuksien takia. ZDNetin mukaan kotona työskentely on avannut tunkeutujille uusia reittejä yritysten tietojärjestelmiin.

Tietoturvan tutkimustalo Check Point varoittaa muun muassa siitä, miten kiristyshaittaohjelmien määrät ovat kasvaneet maailmassa reippaasti viimeksi kuluneiden kolmen kuukauden aikana. Nämä hyökkäykset ovat lähes tuplaantuneet pelkästään Yhdysvalloissa.

Check Pointin listoilla kärjessä keikkuvan Ryuk-haittaohjelmiston tapauksia tulee ilmi 20 kappaleen viikkovauhdilla. Siitäkin huolimatta, että jokainen Ryuk-isku vaatii rikollisilta erittäin yksityiskohtaisia suunnitelmia. Vaikeana pidetty Ryuk on hyvä esimerkki siitä, miten rikollisten taidot kasvavat palkintojen suurentuessa.

Syyskuussa Check Pointin kiristysohjelmien top ten -listalle nousi ensi kertaa myös uusi Valak-niminen haittaohjelma, tutkijat kertovat esimerkin kyberroistojen osaamisen edistymisestä.

Etätöiden untuvikot helppoja kohteita

Kyberiskujen kasvun yksi syy piilee yleistyneissä etätöissä, joiden myötä monet työskentelevät ensi kertaa kotoaan käsin. Nämä etätöiden untuvikot ovat erityisen haavoittuvia maaleja sähköpostitietojen kalastelijoille ja haittaohjelmien levittäjille, varsinkin kun kodeissa tietoturva ei yleensä ole yhtä kattava kuin se on toimistoissa.

It-töiden levittäminen koteihin on tehnyt tietoturvatiimien hommista hankalampia. Selvää on, että tietoturvan ympäristöä on vaikeampaa valvoa ja suojata kuin silloin, kun kaikki toimivat saman katon alla. Kodin kautta hyökkäävät tunkeutujat pystyvät pitämään hommansa piilossa entistä kauemmin.

"Kiristyshaittaohjelmien kulta-aika alkoi koronaviruksen yleistyessä pandemiaksi. Tuolloin organisaatiot vaihtoivat vauhdilla etätöiden malleihin ja samalla niiltä jäi monia it-järjestelmien turva-aukkoja huomaamatta", Check Pointin tiedustelutoimia johtava Lotem Finkelstein kuvaa kyberturvan uusia uhkia.

Poliisit varoittavat lunnaiden maksusta

Tutkijat huomauttavat myös siitä, että kiristyshaittaohjelmien selvittäminen ja aukkojen paikkaaminen vie usein viikkoja ja aiheuttaa yrityksille suuria kustannuksia.

Niinpä monet kiristyksen kohteeksi joutuneet valitsevat helpoimman tien järjestelmien toiminnan palauttamiseksi ennalleen ja datan takaisin saamiseksi.

Nämä hyväuskoiset vain maksavat lunnaat, vaikka suurissa yrityksissä ne voivat nousta satoihin tuhansiin ja jopa miljooniin dollareihin, usein bitcoineiksi muutettuina.

Lunnaita maksetaan salassa ja vähin äänin siitäkin huolimatta, että tutkijat ja viranomaiset kaikkialla varoittavat uhreja antamasta periksi kiristäjien vaatimuksille.

Kyberroistojen hankkimat helpot tienestit rohkaisevat heitä uusiin yrityksiin - eikä ole edes mitään takeita siitä, että rikolliset palauttavat varastetun datan rahat saatuaan, muun muassa FBI:n ja Europolin viestit kuuluvat.

Kyberiskut sairaaloihin kasvavat

Kiristyshaittaohjelmien levittäjät keskittyvät sellaisiin uhreihin, joille tietojärjestelmien kaatuminen aiheuttaa eniten tuhoa. Nykyoloissa tällaisia kohteita ovat erityisesti terveydenhoidon organisaatiot. Check Pointin mukaan kyberiskut sairaaloihin ovat kaksinkertaistuneet viime kuukausina.

Sairaalat, klinikat ja tutkimuslaitokset toimivat muutenkin ankaran paineen alaisina niiden yrittäessä kehittää uusia hoitokeinoja tai keksiä rokotteita koronavirukselle. Näissä oloissa palvelukatkokset ovat erittäin tuhoisia. Niinpä monet terveysalan toimijat maksavat lunnaat suosiolla ja toivovat pitävänsä edes potilaat turvassa.

"Kolmen kuukauden aikana terveysalan iskut ovat lisääntyneet hälyttävästi. Sitä paitsi arvelen tilanteen vain pahentuvan vuoden loppua kohti. Kehotan kaikkia sairaaloita olemaan erittäin valppaita tietoturvan kanssa", Finkelstein sanoo.

Check Pointin väki tähdentää sitä, miten kaikkien organisaatioiden on syytä suojautua juuri kiristyshaittaohjelmien levittäjiltä. Tietoturvan aukkojen välitön paikkaaminen on kriittisen tärkeä menetelmä, samoin riittävien varmuuskopioiden ja varajärjestelmien ylläpito.

Ja muiden tietoturvan ammattilaisten tapaan myös Check Point kehottaa yrityksiä lisäämään henkilöstön koulutusta. Varsinkin kodeissa töitä tekevien on syytä kertoa heti kiristyshaittaohjelmien epäilyistään oman talon tietoturvasta vastaaville.