Verkkorikolliset turvautuvat kiristyshaittaohjelmiin nykyään yhä useammin. Touhu tuntuu olevan tuottoisaa ja riski kiinni jäämisestä on hommansa osaavalle varsin pieni: haittaohjelma uhrijärjestelmään, kiristysviesti perään ja sitten vain odotellaan saalista vaikeasti jäljitettävinä kryptovaluuttoina.

Kiristäjiä on saatu kiinni sangen harvoin, mutta aivan tavatonta se ei ole. NBC kirjoittaa tällaisesta harvinaisuudesta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoo päässeensä kiinni NetWalker-kiristysohjelmalla rahastaneeseen koplaan. Sen palvelimet on takavarikoitu.

Kiristäjäjoukko on viranomaisten mukaan ollut yksi pahimmista. Se on saalistanut rahaa muun muassa terveydenhuollon toimijoilta ja oppilaitoksilta useiden vuosien ajan.

USA:n viranomaisia avustivat virkaveljet rajojen takana. Rikollisten palvelimet takavarikoitiin Bulgariassa. Ainoa tähän mennessä kiinni otettu rikollinen on kanadalainen mies, joka otettiin kiinni kotimaassaan. Mieheltä takavarikoitiin kryptovaluuttaa vain alle puolen miljoonan euron arvosta, vaikka hänen katsotaan saaneen saalista yli 20 miljoonan euron verran.

Palvelinten takavarikoiminen oli erittäin hyvä uutinen uhrien kannalta. Viranomaisten haltuun päätyivät myös salausavaimet, joilla voidaan purkaa rikollisten kiristystarkoituksessa salaama data.