ChatGPT-tekoälyä kehittävä OpenAI on haastettu oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista Yhdysvalloissa. ChatGPT on niin sanottu ”luova tekoäly”, joka pystyy tuottamaan uskottavaa tekstiä sille opetettujen kielimallien pohjalta.

"Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ChatGPT joutuu oikeuteen tekijänoikeusteemoista”, Sussexin yliopiston lakitutkija Andres Guadamuz toteaa.

Kirjailijat Mona Awad ja Paul Tremblay uskovat, että heidän teoksiaan on käytetty tekoälyn kouluttamiseen. Haasteen mukaan ChatGPT pystyy tuottamaan erittäin tarkkoja tiivistelmiä heidän teoksistaan. Tämä viittaa siihen, että tekoälyä oltaisiin koulutettu lain vastaisesti heidän teoksillaan.

Haasteen mukaan OpenAI hyötyy kirjailijoiden teoksista epäreilusti. Yhtiöltä vaaditaan rahallista vahingonkorvausta kaikille yhdysvaltalaiskirjailijoille, joiden teoksia väitetysti on käytetty tekoälyn kouluttamiseen.

Myös muiden luovien alojen taiteilijat, kuten kuvittajat, ovat kritisoineet luovia tekoälyjä siitä miten se hyödyntää taiteilijoiden teoksia.

Kirjoista kielimalleihin

Juristit Joseph Saveri ja Matthew Butterick kertoivat asiasta uutisoineelle Guardianille sähköpostitse, että kirjat ovat mainio keino opettaa kielellisyyttä tekoälylle. Kirjoissa käytetty kieli on usein korkealaatuista.

"Nämä ovat ihanteellinen keino säilyttää lajimme ideoita”, sähköpostissa kerrottiin.

Lakihaasteen ongelmana kuitenkin on, että OpenAI ei paljasta julkisuuteen paljoakaan siitä, kuinka heidän tekoälyään koulutetaan. Guadamuzin mukaan on myös mahdollista, että ChatGPT:n tiivistelmät on tuotettu internetin keskustelupalstojen pohjalta.