Uudenlaisia videoita katsoessa tuntuu, että on siirtynyt kertojan nahkoihin, koska puhelin on intiimi väline.

Teknologinen kehitys luo uusia tarinankerronnan muotoja. Ensin tarinoita turistiin nuotiolla. Sitten keksittiin kirjapainotaito. Reilu sata vuotta sitten syntyi elokuva, ja 80-luvulla yleistyivät vuorovaikutteiset pelit. 90-luvulla tarinoiden alustaksi vakiintui netti.

Viime aikoina on vaahdottu virtuaalitodellisuudesta, jossa teknologian avulla luodaan aiempaa aidompi illuusio tarinaan osallistumisesta. Lasit päässä ja aistit tukossa voimme sukeltaa maailmoihin, jotka tuntuvat pelottavan aidolta.

Mutta aina ei tarinankerronan uudistamiseen tarvita hullua laskentatehoa tai vempeleitä. Joskus pelkkä oivallus riittää.

Viime syksynä kalifornialainen Simon Brooks julkaisi Facebookissa parin minuutin pystyvideon, joka oli kerrottu kokonaan tekstiviestien avulla. Tarinassa nuori mies pelkää jääneensä kiinni pettämisestä. Kaikki tapahtui puhelimen ruudulla. Päähenkilön paniikki kasvaa kun hän vaihtaa keskusteluja tyttöystävänsä ja parhaan kaverinsa välillä ja lopulta sotkeutuu omaan selittelyynsä.

Tarina oli yksinkertainen ja se oli toteutettu iPhonen ruudun videokaappauksella, iOS 11 -käyttöjärjestelmän uudella ominaisuudella.

Tämän kirjoitushetkellä Brooksin ensimmäistä pätkää on katsottu 18 miljoonaa kertaa ja TXT Storiesien Facebook-sivulla on 1,7 miljoonaa seuraajaa. Sarjan suosituin video on kerännyt 63 miljoonaa katselua ja sen tarina on kuin internet itse: kissanomistaja tekstailee ylimielisen lemmikkinsä kanssa ja yrittää saada kattinsa tarkistamaan, onko kaasuhella jäänyt päälle.

Valtava suosio on innostanut Brooksin luomaan uusia videoita kiihtyvällä tahdilla, mikä onkin helppoa ja nopeaa, koska teknologia löytyy omasta puhelimesta. Ei tarvita kuvausta, valaisua, eikä liiemmin edes editointia, kun kaikki tapahtuu tekstarinäytössä. Tarvitaan vain rento ote ja muutama hassu käänne, niin video on valmis.

Ihmiset rakastavat näitä parin minuutin makupaloja. Miksi? Ensinnäkin TXT Storiesin tarinat ovat aidosti hauskoja ja mahtavan absurdeja. Esimerkiksi olympialaisten alla saimme sukeltaa USA:n valtion ruudun kautta ryhmä-chattiin, jossa Etelä-Korea paljasti kutsuneensa Pohjois-Korean kisoihin. Jenkki pahoitti mielensä kuin pahinkin teini.

Mutta ehkä tärkein syy TXT Storiesin suosioon löytyy illuusiosta, joka syntyy koko näytön valtaavasta pystyvideosta. Tarinoita katsoessa tuntuu, että on siirtynyt kertojan nahkoihin, koska puhelin on intiimi väline.

Odotan ensimmäistä dokumenttia, jotka toteutetaan ruutukaappauksella. Ehkä teen sellaisen itse.

Kirjoittaja on sarjayrittäjä ja Hupparihörhö-startupin perustaja. Mikrobitin numero 3/2018 nyt kaupoissa.