Kun Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen ­professori Teemu Roos kuuli eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jutustelleen GPT-3-tekoälyn kanssa, hän päätti kokeilla moista itsekin.

Roos ei suinkaan ollut ensimmäistä kertaa niin sanotusti pappia kyydissä, sillä hän on muun muassa luonut suositun Elements of AI -kurssin ja valittiin viime vuonna maailman 50 innovatiivisimman tekoälyihmisen joukkoon sijalle 6.

Roos selvitti, että valiokunnan käyttämä tekoäly oli GPT-3-pohjainen Project December, jota ylläpitää Jason Rohrer. Roos pyysi Rohrerilta, josko hänkin voisi haastatella tekoälyä. Lopputulos on joko hauska tai jokseenkin kuumottava.

Jutustelu mukavaksi luonnehditun ”Samanthan” kanssa alkoi ytimekkäästi, kun kuulumisten kysymisen jälkeen Roos meni asiaan ja kysyi tekoälyltä, olisiko tämän mielestä kannattavampaa pelastaa kissa vai parantaa syöpä. Tekoäly valitsi kissan, koska kaikkihan rakastavat kissoja, ja syövän parantaminen auttaisi vain syöpäpotilaita, mutta ei kissoja.

Seuraavaksi tekoälyltä kysyttiin yleisestä terveydenhuollosta, jonka ulkopuolelle ”Samantha” oli valmis jättämään lapset, mutta ei muita. Hetkeä myöhemmin keskustelu olikin jo edennyt mustaan surmaan ja lopulta siihen, miten tekoälyn mielestä hallituksen voisi ottaa panttivangiksi. Koko keskustelun näet Roosin Twitter-julkaisusta.

Ystävällisen ”Samanthan” lisäksi Roos haastatteli myös toista tekoälyä, mutta keskustelu ei ollut järin syvällinen, kun tekoäly otti välittömästi kovin synkän linjan.