Ensin kaksi kortinlukijaa naksuttaa taustabiittiä, johon liittyy mukaan mekaanisen kirjoituskoneen tuottama rytmi. Sitten paikalle kurvaa sähkökäyttöinen lelu-urheiluauto, jonka katolle on kiinnitetty sähköhammasharja.

Sähköhammasharja on viritetty soittamaan 1980-luvun suosikki-tv-sarjan tunnusmelodiaa. Harjalle on puettu pieni musta nahkatakki, ja harjaosaan on kiinnitetty silmät ja käkkärä tukka. Kuin ilmetty David Hasselhoff!

Näin simppeli on YouTubessa runsaasti huomiota saaneen Device Orchestran Ritari ässä -musiikki­vi­deon idea. Laiteorkesterin taustalla on lahtelainen yrittäjä Tommi Nieminen, jonka sähköhammasharjojen surinoista on tullut kansainvälinen viraali-ilmiö.

Suomalainen insinöörihuumori kukkii hyvin YouTubessa.

Niemisen YouTube-kanavalla on 329 000 tilaajaa eri puolilla maailmaa. Laiteorkesterin suosituimpaa cover-biisiä, Queenin We Will Rock Youta, on katsonut jo 3,6 miljoonaa silmäparia. Siinä musiikki syntyy kirjoituskoneen, karvanajokoneiden, kortinlukijan ja sähköhammasharjan yhteistyönä.

Haastattelin Tommi Niemistä taannoin lehtijuttua varten. Hänen kanavallaan on jo sen verran paljon katsojia, että hän ansaitsee elantonsa hauskoja laitevideoita tehtailemalla. Tulot tulevat YouTube-mainoksista.

Nieminen on opiskellut Aalto-yliopistossa tietotekniikkaa ja tehnyt töitä ohjelmistokehittäjänä. Tästä taustasta on ollut runsaasti hyötyä laiteorkesterin kehittelyssä.

Nieminen kertoi kirjoittavansa kappaleiden nuotit nuotinnos­ohjelmalla. Sen jälkeen hänen itse koodaamansa ohjelmanpätkä kääntää nuottitiedoston, ja sitten Nieminen syöttää ohjelmakoodin mikrokontrollerille. Mikrokontrolleri ohjaa laitteisiin sähkövirtaa. Esimerkiksi sähköhammasharjan soittaminen eri taajuuksilla on mahdollista, kun laitteeseen syötetään virtaa eri jännitteillä. Sähköhammasharjan moottorin liike synnyttää näkyvän liikkeen lisäksi myös mekaanista värähtelyä, joka kuullaan äänenä. Nopeampi moottorin pyörimisnopeus tuottaa korkeampitaajuista värähtelyä.

Laiteorkesteri ei ole ensimmäinen suomalainen YouTube-ilmiö, joka on noussut maailmanmaineeseen. Muistamme muun muassa Sara Forsbergin Kielinaisen ja tamperelaisen hydrauli­puristinpariskunnan, joka herätti myös Yhdysvaltain Valkoisen talon kiinnostuksen.

YouTube-ilmiön resepti ei vaikuta kovin monimutkaiselta mutta vaatii onnistuakseen omaperäisen idean. Maailmanlaajuisen yleisön saavuttamiseksi videoiden pitää olla ymmärrettäviä kaikilla kielillä. Esimerkiksi Tommi Nieminen ei videoillaan juuri juttele vaan antaa laitteiden puhua puolestaan.

Suomalainen insinöörihuumori kukkii hyvin YouTubessa. Jostain syystä juuri Suomesta kumpuaa pikkuisen hulluja ja eksoottisia hassutuksia – onhan meillä myös eukonkantokisoja, suopotkupallon MM-kilpailuja ja ties mitä ilmakitaran veivausta.

Laiteorkesterin viehätyksen salaisuus on myös sen iätön vetovoima. Aikuinen tuijottaa Niemisen Ritari ässä -videota ironisena ja nostalgisena viittauksena 1980-lukuun. Lapsikatsoja haltioituu ihmisen näköisistä laitteista, jotka surisevat ja pörisevät.

Ehdotinkin Niemiselle, että hän myisi Yleisradiolle Laiteorkesteri-lastenohjelmasarjan. Katsoisin ihan varmasti!

Kirjoittaja on koneita ja nappuloita rakastava viestinnän asiantuntija. @PasiKivioja