Olipa taas vallan mainio etäkokous Goog­le Meetillä! Mitä järkeä olisi oululaisen, keravalaisen ja helsinkiläisen matkustaa vieraaseen paikkaan keskustelemaan kasvokkain asiasta, joka hoituu tehokkaasti kotoa?

Matkoihin kuluvan ajan lisäksi säästetään polttoainetta ja luontoa sekä parannetaan työn tuottavuutta, kun tavanomainen toimistokuukkelointi jää pois. Toimistokuukkelilla tarkoitetaan puheliasta työkaveria, joka ei malta pysyä omalla työpisteellään vaan hakeutuu höpöttämään häneen myönteisesti reagoiville kollegoille.

Vanha tuttu Skype näyttäisi olevan etäkokousbuumin suurin häviäjä.

Julkistalouden professori Roope Uusitalo piti Suomen Kuvalehdessä (15.5.) julkaistussa kirjoituksessaan ongelmana sitä, että etätyössä jäävät pois kahvihuonekeskustelut ja käytävätapaamiset.

”Viruksen lisäksi tämä tukahduttaa valtavan määrän uusia ideoita. Innovaatiot eivät synny itsestään, ja useammin ideoita syntyy pienellä porukalla”, Uusitalo kirjoitti.

Olen samaa mieltä tiimityön merkityksestä ideoinnissa, mutta luovuuden kukkiminen vaatii myös omaa rauhaa. Ryhmätyö taas on harvoin riippuvaista fyysisestä läsnäolosta.

Olen itse istunut viime aikoina useassakin etäpalaverissa, jossa on syntynyt käänteentekeviä, luovia ideoita. Ehkä ne syntyvät jopa helpommin silloin, kun tunnelma on kotoisan rento.

Kyselin somessa ihmisiltä, mitä ohjelmistoja he ovat pandemian aikana käyttäneet palaverointiin. Monille ei etäkokoustekniikka ollut tuttua ennestään. Yleisimmät sovellukset näyttäisivät olevan Googlen Meet eli entinen Hangouts, Microsoftin Teams ja aiemmin tietoturvastaan moitteita saanut Zoom.

Eksoottisten sovellusten lista on pitkä – suurimmasta osasta en ollut ennen kuullutkaan: Jitsi Meet, Google Jamboard, Cisco Webex Meetings, Discord, Blackboard Collaborate, Slack, GoToMeeting, Adode Connect, Knox Meeting. Myös Whatsappin ja Facebookin videopuhelut ovat olleet kokouskäytössä. Olipa joku palaveroinut jopa Habbo Hotellissa.

Skype näyttäisi olevan etäkokousbuumin suurin häviäjä. Käyttäjiä oli vastaajissa vähän, ja kömpelö Skype tuntui herättävän vastaajissa ärtymystä: ”Ei kukaan edes ole ehdottanut enää Skypeä etäkokouksiin”, totesi eräs vastaaja.

Jos koronaviruksesta on ollut myönteisiä seurauksia, yksi niistä on etätyön arvostuksen ja hyväksynnän kasvu.

Muistan aiemmilta työpaikoiltani syyllisyyden tunteen, kun pidin joskus poikkeuksellista etäpäivää. Ajattelin, että muut pitävät minua lusmuna ja kadehtivat, kun saan olla kotona. Ja niin totta vie kadehtivatkin – se ei ollut tasa-arvoista niiden mielestä, joiden toimenkuvaan etätyö ei sopinut.

Keväällä tehtyjen kyselytutkimusten mukaan 60–76 prosenttia suomalaisista oli siirtynyt etätöihin. Luvut ovat Euroopan kärkeä. Nyt kun etätekniikka ja siihen liittyvä osaaminen ovat tulleet päivitetyiksi, toivotaan, että myönteinen asenne etätyöhön ja joustavaan työntekoon jää pysyväksi.

Kirjoittaja on koneita ja nappuloita rakastava viestinnän asiantuntija. @PasiKivioja

**

Kesäkuun Mikrobitti nyt ulkona! Testissä uudet 4g-reitittimet, Apple MacBook Air, iPhone SE (2020), The C64, halvat pc:t, salasanamanagerit... Lue lisää!