Suomalaiset ovat teknologiauskovaista kansaa. Kun THL toi Koronavilkku-­sovelluksen Applen ja Googlen sovelluskauppoihin elokuun viimeisenä päivänä, miljoonan latauksen raja paukkui rikki jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Lokakuun alkuun mennessä sovellusta oli ladattu Suomessa jo noin 2,2 miljoonaa kertaa. Euroopassa vain irlantilaiset ovat latausmäärissä Suomea edellä. Siellä vastaava sovellus otettiin käyttöön jo heinäkuun alussa.

Koronavilkun lähdekoodi on julkaistu EU:n yleisellä lisenssillä. Tätä kirjoitettaessa Euroopan komissio on rakentamassa yhdyskäytävää, jonka ansiosta käyttäjän ei tarvitse asentaa kansallista sovellusta maan rajoja ylittäessään, vaan yksi sovellus riittää altistustiedon saamiseen Euroopan maissa.

Koronavilkku on äärettömän tylsä älypuhelinsovellus.

Latasin itsekin Koronavilkun verkosta jo ennen kuin Applen sovelluskaupan hakutoiminto vielä edes tunnisti koko ohjelmaa.

Koronavilkku on kuitenkin osoittautunut äärettömän tylsäksi älypuhelinsovellukseksi. Reilun kuukauden ajan se on pysynyt muuttumattomana puhelimessani. ”Ei havaittuja altistumisia”, lukee aloitusnäytössä jatkuvasti.

Kerran viikossa sovellus piippailee nollaraporttiaan, mutta muita statseja ei ole käyttäjälle tarjolla. Olisi jännittävää kuulla edes läheltä piti -tilanteista.

Koronavilkku ei sovelluksena synnytä engagementia, mutta ihmisten sitoutuminen siihen perustuukin muihin syihin. Minä halusin osallistua kansallisiin koronantorjuntatalkoisiin, vaikka hirvittikin nenäpuikkotestiin joutuminen, jos sovellus yhtäkkiä ilmoittaisi altistumisestani. Nenänielunäyte kun kuulostaa epämiellyttävimmältä tutkimustavalta heti kolonoskopian jälkeen.

Olisi kiinnostavaa kuulla suurten latausmäärien vastapainoksi, moniko sovelluksen asentanut on lopulta poistanut sen puhelimestaan. Delete-lukuja ei kuitenkaan kerrota.

THL:N mukaan Koronavilkun käyttäjät tekivät syyskuun aikana sovelluksessa noin 600 ilmoitusta virustartunnasta.

Kyselin tuttavapiirissäni, monellako Koronavilkku on jo vilkuttanut. 52 vastaajasta vain yhdelle oli näin käynyt.

Kolmen vastaajan kaverilla tai työkaverilla oli sovellus ilmoittanut altistumisesta. Lisäksi ilmoitus oli tullut yhden pojalla ja toisen anopilla. Yksi oli nähnyt unta, että sovellus vilkutti.

Kysyin altistusilmoituksen saaneelta henkilöltä, miten hän reagoi saamaansa vilkutukseen. Hänen puhelimeensa oli tullut punaisella viestipohjalla ilmoitus ”mahdollisesta altistumisesta”. Sovelluksen mukaan kaverini oli ollut viimeisten 14 vuorokauden aikana lähellä henkilöä, joka on ilmoittanut koronatartunnasta Koronavilkun kautta.

Lisäksi viestissä kehotettiin ottamaan yhteyttä kunnan terveydenhuoltoon ja hakeutumaan testiin, jos on oireita.

Kaveri kertoi, ettei ollut säikähtänyt ilmoitusta vaan oli lähinnä ärtynyt, koska sovellus ei näyttänyt tarkempaa ajankohtaa.

”Nyt mä sitten olen karanteenissa kaksi viikkoa, vaikka altistumisesta on voinut olla jo pari viikkoa, eikä sen voimakkuutta tai kestoa pystytä erittelemään”, kaverini harmitteli.

Koronan hän epäili sairastaneensa jo aiemmin kesällä.

Kirjoittaja on koneita ja nappuloita rakastava viestinnän asiantuntija. Twitter: @PasiKivioja

**

Lokakuun Bitti on ulkona! Testissä kaarevat tietokoneen näytöt, uutuuspuhelimet, rakennetaan pieni teho-pc, puhutaan senioreiden atk-taidoista...