Satutko lukemaan tätä huoneessa, josta on ikkuna pihalle? Vilkaisepa ulos ja vilkuta, sillä joku saattaa zoomailla ilmeitäsi muutaman kilometrin päässä juuri nyt.

Viime vuoden lopussa levisi uutinen kiinalaisen satelliitin ottamasta 25,9 miljardin pikselin nettikuvasta, josta pystyi erottamaan ihmisten kasvot ja autojen rekisterinumerot. Tätä 360-asteista kuvaa voi zoomailla osoitteessa sh-meet.bigpixel.cn.

Sillalla nuoret tytöt kävelevät nenä tableteissa. Yksi on pysähtynyt ottamaan selfietä puhelimella, jossa on pinkit possukuoret. Kaukana satamassa kävelee nuori mies mietteliäänä kädet selän takana.

Kuva on ällistyttävä, mutta tieto sen alkuperästä on fake news. Pian nimittäin selvisi, ettei kuva ollut peräisin satelliitista. Jingkun Technology -niminen yritys, joka kutsuu itseään nimellä Big Pixel, oli ottanut kuvan 230 metrin korkeudesta Shanghain Oriental Pearl Towerista jo vuonna 2015.

Itse asiassa Shanghain panoraama on useiden kuvien yhdistelmä, jonka tarkkuus on peräti 195 miljardia pikseliä. Tavallisen kännykkäkameran tarkkuus voi olla esimerkiksi 12 miljoonaa pikseliä, jolloin kuva Shanghain tornista on 16 250 kertaa isompi. Kyseessä oli syntyhetkellään Aasian suurin ja koko maailman kolmanneksi suurin digitaalinen kuva.

Esimerkiksi vielä suurempaa 320 gigapikselin kuvaa Lontoosta voi katsella osoitteessa btlondon2012.co.uk/pano.html ja 365 gigapikselin kuvaa Mont Blancilta osoitteessa in2white.com.

Kiinnostava on myös uutiskanava CNN:n gigapikselikuva presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisista 2017 (edition.cnn.com/interactive/2017/01/politics/trump-inauguration-gigapixel). Kuva ei ole yhtä tarkka kuin edellä mainitut, mutta sillä on yhteiskunnallista merkitystä.

Moni muistaa kuvavertailun, joka levisi viraalina ja jota mediakin levitti: presidentti Barack Obama veti omissa virkaanastujaisissaan kentän täyteen katsojia, mutta Trumpin virkaanastujaisissa sama paikka näytti puolityhjältä. CNN:n gigapikselikuvasta Trumpia kuuntelevat ihmiset voi laskea vaikka yksi kerrallaan.

Kenttä on tupaten täynnä väkeä. Yleisöä on huomattavasti enemmän kuin laajemmin levinnyt viraalikuva antoi ymmärtää.

Shanghain 195 miljardin pikselin kuva herätti tietysti pelkoa ihmisten asiattomasta kyttäämisestä. Toinen Shanghaista otettu 25,9 miljardin pikselin kuva lähti viraaliksi vuonna 2016, kun netin käyttäjät löysivät zoomailemalla yhden hotellin ikkunasta valtavan kauniin asian: alastoman miehen.

Väärissä käsissä tällainen tekniikka on silkkaa Orwellia . Ja Kiinan valtiolla jos millä on kansalaisvalvonnan saralla mittavaa osaamista muutenkin.

Jotta gigapikselikuvasta olisi hyötyä valvonnassa, sen pitäisi olla reaali­aikaista videostriimiä. Big Pixelin mukaan Shanghain kuvien prosessointi ja yhdistely vei kaksi kuukautta ja oli äärimmäisen vaikeaa.

Yhtiön rakentamasta still-kuvien yhdistelmästä on vielä teknisesti pitkä harppaus valvovaan silmään, joka kuvaisi kaupunkia korkeuksista reaaliaikaisesti ja tuottaisi zoomattavaa 360-asteista videokuvaa satojen miljardien pikseleiden tarkkuudella.

Kirjoittaja on koneita ja nappuloita rakastava viestinnän asiantuntija. Twitter: @PasiKivioja