Vuosien saatossa tekijäkaksikon Toys for Bob on muuttanut studiolta toiselle, mikä pelibisneksessä ole mitenkään tavatonta. Yksi työsuhde ei monestikaan kestä yhtä peliä kauemmas. Tätä nykyä herrat ovat Activisionin leivissä. Kaksikko on viime aikoina ollut muun muassa tekemässä lapsille tarkoitettuja Skylander-pelejä. Joku voisi ehkä olla sitä mieltä, että moiset ovat aika kesyä puuhastelua yhden kaikkien aikojen arvostetuimman pelisarjan kehittäjille.

Alkuperäiset kehittäjät. Star Control -pelien tekijöinä itseään pitävät Paul Reiche III ja Fred Ford eli Toys for Bob -studio.

Star Control -pelien julkaisuoikeudet ovat vuosien saatossa ajelehtineet firmalta toiselle. Alkuperäinen julkaisija Accolade päätyi 2000-luvun alussa ranskalaisen Infogramesin omistukseen ja sitä myötä Star Control -pelien oikeudet siirtyivät Infogramesin silloin omistaman Atarin haltuun.

Atari teki konkurssin vuonna 2013. Windowsin apuohjelmia ja strategiapelejä julkaisevan softafirma Stardockin nokkamies Brad Wardell oli hereillä ja osti konkurssipesästä oikeudet myydä vanhoja Star Control -pelejä ja oikeuden tehdä niille jatko-osia.

Tähän saakka kuvio on kohtalaisen selkeää pässinlihaa. Oikeudet on myyty ja alkuperäiset tekijät eivät ole enää sarjan kanssa missään tekemisissä.

Star Control -faniksi tunnustautunut Wardell on sittemmin käynyt ahkeraa kirjeenvaihtoa Fordin ja Reichen kanssa ja maanitellut näitä tulemaan mukaan tekemään Star Control -jatko-osaa. Jos ei muuta niin henkisinä isinä. Kaksikko ei kuitenkaan lämmennyt ja vetosi siihen, ettei heidän sopimukset Activisionin kanssa mahdollista loikkaamista kilpailijan leiriin.

Fani, jolla on rahaa. Stardock -yhtiön toimitusjohtaja Brad Wardell.

Hauskana sivuhuomautuksena Star Control -pelien alkuperäisen julkaisija Accoladen perustivat aiemmin Activisionin perustaneet Alan Miller ja Bob Whitehead. Tiettävästi he eivät ole kuitenkaan sotkeutuneet tähän soppaan.

Wardellin lähestymiset jatkuvat ja samaan aikaan Stardock kasaa isoa tiimiä Star Control: Origins -pelilleen. Tilanne Fordin ja Reichen osalta kuitenkaan pysyy samana. He ovat lähinnä passiivisia kuuntelijoita.

Vuosia kuluu ja pelin tekeminen etenee, kunnes lokakuussa 2017 tilanne muuttuu dramaattisesti. Ford ja Reiche julkaisevat tiedotteen, jossa he ilmoittavat tekevänsä oikean jatko-osan Star Control -peleille. Nimeä he eivät voi käyttää, mutta heillä on mielestään oikeudet pelin hahmoihin. Pelin nimeksi tulisi Ghosts of the Precursors.

Brad Wardell ei ilahdu uutisesta. Hän oli mielestään antanut kaksikolle mahdollisuuden ja suorastaan kerjännyt heitä mukaan tekemään jatko-osaa. Wardellin mielestä Ford ja Reiche olivat olleet passiivisia ja pyrkivät nyt hyötymään hänen kustannuksellaan.

Wardellin ja kaksikon välit katkeavat tähän ja jatkossa kirjeenvaihtoa käydään vain lakimiesten välityksellä.

Ford ja Reiche ilmoittavat tyytymättömyytensä siihen, että Stardock myy vanhoja Star Control -pelejä Steamissa. Heidän mielestään Stardock ei edes ollut ostanut oikeuksia myyntiin, vaan kaksikolla oli yksinoikeus myydä pelejä gog.com:n kautta. Kaiken lisäksi Stardockilla ei edes ole oikeutta julkaista Star Control: Originsia, koska sellaisia oikeuksia ei koskaan ole ollut edes Atarilla.

Niin kuin elämässä, niin myös peleissä. 90-luvulla maailma oli yksinkertaisempi.

Joulukuussa 2017 Wardell haastaa Fordin ja Reichen oikeuteen. Kanteessa kaksikkoa syytetään tekijänoikeusrikoksista ja muun muassa pelien kuvien laittomasta käytöstä. Kanne ei varsinaisesti yllätä ketään.

Vähänkään riitelyä seuranneet kuitenkin hämmästyvät Wardellin viimeisestä väitteestä. Hänen mukaansa Ford ja Reiche eivät edes ole Star Control -pelien tekijöitä. Wardellin mielestä peli on Accoladen tekemä ja kaksikko on lähinnä toimittanut osan pelin sisällöstä, mutta kyse on niin suuren tiimin tuotannosta, että yksittäisten henkilöiden kutsuminen sen tekijöiksi tai luojiksi on hänen mielestään väärin.

Lisäksi Wardell väittää, etteivät Ford ja Reiche ole tehneet pelien taidetta, animaatioita eivätkä pelihahmoja. Kyse ei ole ihan pikkujutusta, sillä jos jostain niin Star Controlit muistetaan persoonallisista hahmoista ja roduistaan. Siksi Wardellin mielestä kaksikolla ei voi olla mitään oikeuksia hahmoihin.

Wardell on väitteissään oikeilla jäljillä sikäli, että kaikki vähänkään suuremmat pelit ovat 90-luvun alusta lähtien olleet tiimituotantoja. Yksinäisten makuuhuonekoodareiden aika päättyi jo 80-luvulla, tosin 2000-luvun indie-pelien boomin myötä tilanne on hämärtynyt.

Pelaava maailma näyttää kuitenkin valinneen puolensa. Kuvio on klassinen. Ahne massimies riistää oikeamielisiä taiteilijoita. Kuvio ei kuitenkaan ole alkuunkaan niin mustavalkoinen. Maailma harvoin on.

Star Control: Origins julkaistiin 20.9.2018 ja Steamissa se on saanut vaihtelevan vastaanoton. Ghosts of the Precursors odottaa vielä julkaisua. Tällä hetkellä eniten ovat tienanneet lakimiehet. Reiche ja Ford ovat käynnistäneet joukkorahoituskampanjan kerätäkseen rahaa oikeustaisteluun Stardockia vastaan. Tavoitteena on kerätä vähintään kaksi miljoonaa dollaria.

Riidan ratkeamista odotellessa voi pelailla vaikkapa Ur-Quan Mastersia, joka on fanien tekemä kunnianosoitus Star Control II:lle.

Lisää aiheesta Rock, Paper, Shotgunissa, Ars Technicassa ja Redditissä.