Vuonna 1991 julkaistun BeOS-käyttöjärjestelmän korvaajaksi tähyilevän Haiku-projektin beetaversion kerrotaan olevan lähellä julkaisua. Avoimen koodin järjestelmä muistuttaa BeOS:ia, mutta se luvataan olevan ulkonäöltään silotellumpi.

Projektin verkkosivuilla kerrotaan, että Haikun beetaversion viimeisiä hiomisia tehdään syyskuun alussa, ja varsinaisen julkaisun ajankohta olisi 10.-18. syyskuuta.

Haikun tilanteesta Mikrobitille vinkannut käyttäjä kertoo, että käyttöjärjestelmälle on saatavilla aluksi oma ohjelmistolatauskeskus, avoimen koodin Libre Office -toimisto-ohjelmistot, sekä WebPositive- ja Otter-selaimet näin aluksi.

Haikun kerrotaan olevan vielä vaiheessa, mutta se on ”yllättävän toimiva pienen ja aktiivisen joukon tekemäksi”. Kehitys jatkuu beetaversion jälkeen muun muassa näytönohjaimen 3d-tuen parantamisella, ulkonäön viilauksilla ja ohjelmistojen kehityksellä.

Keskustelua Haikun kehityksestä löydät projektin foorumilta.

Posix-yhteensopivan Haikun esikuvana oleva BeOS oli tarkoitettu Applen entisen pomon, Jean-Louis Gasséen BeBox-tietokoneille. Kyseessä oli oma erillinen käyttöjärjestelmä Windowsin, Macin ja Linuxin rinnalle. BeOS ei koskaan saavuttanut suurta suosiota ja sen kehitys loppui vuonna 2001 yrityskaupan jälkeen.

Modulaarisella käyttöjärjestelmällä on kuitenkin ollut aktiivinen fanikunta. 2000-luvulla tekniikan ympärille aloitettiin Haikun ohella useita muitakin projekteja, kuten Cosmoe sekä E/OS.