Mikrobitti perehtyi videoneuvottelusoftiin: mukana olivat Zoom, Discord, Slack, Teams ja Skype. Zoom on saanut myös kritiikkiä. Lue juttu tästä linkistä.

Discord joutui pienimuotoiseen tulikokeeseen kun paikallisen veneseuran hallituksen kokoukset piti koronaviruksen takia hoitaa etänä. Jäsenten ikähaitari on 30-75 vuotta ja tietotekniikan osaaminen todella vaihtelevaa. Tätä ennen oli viestitelty vain sähköpostilla ja WhatsAppilla.

Pelkäsin joutuvani aikamoiseen rumbaan Discordin käytön opastuksessa ja asetusten säädössä jokaiselle erikseen. Selvisin kuitenkin paljon vähemmällä. Muutama päivä ennen kokousta testattiin yhdessä että kaikki pääsevät serverille ja jokaisen puhe kuuluu. Se auttoi, että Discordin serveri on päällä jatkuvasti, joten itse kukin voi käydä itsekseen harjoittelemassa. Vain yhden kanssa piti soittaa erikseen ja käydä asetukset läpi.

Kaikki kymmenen osallistujaa pääsivät serverille yhteensä noin puolen tunnin jumppaamisen jälkeen. Se että mukaan pääsi asentamatta mitään ja pelkästään linkkiä klikkaamalla oli avain näin sujuvaan lähtöön. Ilman sitä tuskin oltaisiin päästy alkua pidemmälle.

Jonkin verran ylimääräistä säätöä tuli siitä, että osa jäsenistä oli mukana puhelimen Discord-sovelluksella. Se aiheutti aika isoa vaihtelua puheen äänen voimakkuudessa ja selvyydessä.

Puhelimen käyttö tuntui myös tuovan joissain tapauksissa kaikua puheeseen, kun ääni vuoti läpi puhelimen kaiuttimelta mikrofonille. Discordissa on erinomaiset säädöt mikrofonin ja kaiuttimien voimakkuudelle ja herkkyydelle. Kokonaan toinen juttu on kuinka moni osaa tai viitsii niihin perehtyä.

Puolentoista tunnin mittainen hallituksen kokous saatiin kuitenkin vedettyä kohtuullisen onnistuneesti läpi. Onnistuttiin jopa lähettämään esityslistat, rakenteilla olevan mökin piirustukset ja muut dokumentit osallistujille Discordin kautta ja opastamaan puheen säädössä teksti-ikkunan kautta.

Suurin ongelma oli se, että yhden osallistujan ääni ei kuulunut kahdelle muulle, vaikka loput seitsemän kuuli hänen puheensa hyvin. Syy ei selvinnyt. Silti pidin tätä työvoittona, ottaen huomioon osallistujien lähtökohdat. Ei hassummin softalta, joka on lähinnä pelaajien suosiossa.

Sessio vahvisti myös käsitystä siitä, että Zoom ei suinkaan ole ainoa, eikä edes paras vaihtoehto.